ANP

Tankstations mogen naast tankzuilen ook laadpalen voor elektrische auto's op hun terrein plaatsen. Dat heeft de hoogste bestuursrechter bepaald in een zaak over vergunningen die eerder al aan diverse tankstations waren verleend.

De zaak was aangespannen door twee concurrerende aanbieders van laadpalen: Fastned en MisterGreen Fast Charging Network. Deze bedrijven kregen eerder al toestemming om laadstations te plaatsen op rustplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. Dat deden zij in de veronderstelling dat zij dan niet zouden moeten concurreren met de al bestaande tankstations in de buurt van die rustplaatsen. Maar nu mogen tankstations van onder meer Shell en BP dus ook elektrische laadpalen op hun terreinen aanbieden. Dat vinden Fastned en MisterGreen Fast Charging niet eerlijk.

De Raad van State oordeelde echter dat de tankstations elektrische laadpalen op hun terreinen mogen plaatsen. Wel heeft de hoogste bestuursrechter als voorwaarde gesteld dat het aanbieden van benzine en gas de hoofdactiviteit blijft van deze tankstations. Tankstation Peulwijk-Oost aan de A4 voldoet volgens de rechter bijvoorbeeld niet aan die voorwaarde. Daar was een vergunning verleend voor vier laadpalen, maar het tankstation heeft slechts zes tankzuilen.

Makkelijker langs de snelweg opladen

Op dit moment worden elektrische laadpunten met name geplaatst in woonwijken en bij bedrijventerreinen. Maar omdat steeds meer mensen elektrisch rijden, krijgen ook bestaande olie- en gasbedrijven interesse in deze lucratieve markt.

De uitspraak van de Raad van State kan betekenen dat het voor elektrische autogebruikers binnenkort nog makkelijker wordt om de auto ook langs de snelweg op te laden. Bedrijven zoals Fastned zijn daar al bezig met het plaatsen van elektrische laadstations.

STER reclame