Memphis Depay

Koeman lovend na Messi-loze zege op Real Sociedad: 'Beste Barça in vele jaren'

FC Barcelona is het tijdperk zonder clublegende Lionel Messi begonnen met een 4-2 zege op Real Sociedad in La Liga.

Na afloop was trainer Ronald Koeman zeer te spreken over zijn ploeg. "Het is altijd belangrijk om het seizoen te beginnen met een overwinning", zei Koeman. "Zeker thuis en zeker na de recente gebeurtenissen. We wilden goed voor de dag komen en winnen en dat hebben we beide gedaan."

De Nederlandse trainer was met name te spreken over het eerste halfuur. "Hoe wij gespeeld hebben in het eerste half uur, dat was het beste Barça dat ik in vele jaren gezien heb. Dat is de manier hoe we willen spelen."

Koeman na zege op Real Sociedad: 'Dit is de lijn die we moeten doorzetten'

Koeman had een basisplaats gereserveerd voor Memphis Depay, die zijn eerste officiële duel in dienst van Barcelona speelde, en de weer fitte Frenkie de Jong.

Barcelona sprankelde niet, maar de individuele klasse van de Catalanen gaf de doorslag. Zo bediende de hardwerkende Depay met een zuiver geschoten vrije trap Gerard Piqué, die na negentien minuten raak kopte.

Fraaie pass

Vlak voor rust deed Martin Braithwaite er nog een bij op aangeven van De Jong. De Deen scoorde na rust opnieuw, waarbij Depay met een fraaie pass op Jordi Alba andermaal een aandeel in de treffer had.

Barcelona speelde daarna als bevrijd, maar zag Sociedad nog bijna langszij komen met twee late goals van Julen Lobete en Mikel Oyarzabal. Sergio Roberto liet Koeman en consorten vervolgens in blessuretijd opgelucht ademhalen.

Koeman gaf zondag toe dat hij Messi liever nog in zijn team had gehad, maar was blij hoe zijn team voor de dag was gekomen na de roerige voorbereiding. "We hebben niet langer een speler die in zijn eentje wedstrijden kan beslissen. Vanaf nu zal het van een collectieve inspanning moeten komen."

Angel Correa viert zijn doelpunt met Saúl Níguez en Thomas Lemar

Landskampioen Atlético Madrid begon het seizoen in de La Liga met een 2-1 zege bij Celta de Vigo.

Atlético, dat in de voorbereiding nog verloor van Feyenoord, kwam voor rust op voorsprong door een prachtige uithaal van Ángel Correa. Stefan Savic verzuimde de marge te verdubbelen toen hij de bal voor zijn voeten kreeg na een gestopte kopbal van Mario Hermoso.

Atlético-trainer Diego Simeone

Iago Aspas miste in de eerste helft de beste kans van Celta, maar had na rust succes. Hij schoot raak vanaf de stip, nadat de VAR hands van Marcos Llorente had gezien.

Kort daarna maakte Correa met een schuiver zijn tweede. Aspas was nog dicht bij de 2-2, maar in kansrijke schoot hij naast. In de grimmige slotfase, met een flinke blessuretijd, kregen Hermoso en Celta-speler Hugo Mallo nog rood.