De spelers van Feyenoord bedanken de fans in De Kuip
NOS Voetbal

Kabinet wil betere spreiding toeschouwers in voetbalstadions

Het was een gek gezicht donderdagavond bij het duel van Feyenoord met Luzern: aan de ene kant volle vakken met supporters, aan de andere kant compleet lege vakken. Het kabinet gaat daar nu iets aan doen door voetbalclubs aan te sporen hun supporters meer over het stadion te verspreiden.

Betaald voetbalclubs mogen twee derde van de stadioncapaciteit vullen met aanhang, maar laten nu vaak hele vakken leeg, terwijl andere vakken helemaal vol zitten.

"Het is natuurlijk verstandig dat de clubs hun publiek een beetje verspreiden over de stadions. Het lijkt me dat als je een deel van het stadion afsluit, dat dan ook de capaciteit van het stadion daalt", zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de coronapersconferentie vandaag.

Burgemeesters bezig met zitplaatsverdeling in voetbalstadions

Bij de kwalificatiewedstrijd voor de Conference League afgelopen donderdag van Feyenoord waren 32.000 bezoekers aanwezig in het stadion van de Rotterdammers. Daarmee voldeed de club aan de eis om een derde van de stoelen leeg te houden. De club sloot echter de gehele oostzijde van het stadion af voor publiek, terwijl de rest van De Kuip bijna volledig met publiek gevuld was.

De KNVB baalt ervan dat de stadions voorlopig voor 'slechts' twee derde gevuld mogen zijn. Volgens de voetbalbond heeft onderzoek uitgewezen dat "een capaciteit van 100 procent realistisch is".

Volgens de KNVB lijkt twee derde van de bezetting een stap in de goede richting, maar is dat slechts schijn. "Met stadions die tot 67 procent zijn gevuld, lijkt het alsof het betaald voetbal weer redelijk als vanouds functioneert, maar dat is niet zo", aldus een woordvoerder van de bond, als reactie op de vrijdag door het kabinet verkondigde maatregelen.

Vaste zitplaatsen

Dat de stadions duizenden mensen mogen ontvangen, heeft te maken met de vaste zitplaatsen. Een evenement mag momenteel met coronatoegangsbewijs óf 750 bezoekers ontvangen óf twee derde van de normale capaciteit ontvangen, maar dan wel met vaste zitplaatsen. Met een coronatoegangsbewijs is anderhalve meter afstand houden niet nodig - zonder bewijs is dat wel verplicht.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei eerder al dat dat zo is omdat een vaste zitplaats bij een evenement voor veel minder contactmomenten zorgt, dus minder mensen die iemand zouden kunnen besmetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl