"Nency, kap met die reacties. Ik ben het zo zat." TikTokker jaseyharders is niet de enige die zich ergert aan het spamaccount Nency, dat bij talloze veelbekeken video's hetzelfde zinnetje achterlaat: "Hallo, wie komt er uit Nederland".

Het gaat om een account van een Russisch bedrijf dat gebruikers wil verleiden om op de link te klikken. De foto die op het account wordt gebruikt is een oude foto van de bekende TikTokker Loren Grey.

Het originele account Nency.69 is inmiddels door TikTok verwijderd, maar inmiddels zijn er tal van varianten van het account te vinden zoals nency..69, nency.054 en nency_bush. Die laten allemaal hetzelfde zinnetje achter.

TikTokker carmenvanweersel TikTok / carmenvanweersel

Niet alle 'Nency-accounts' hebben ook dezelfde oorsprong als het originele account. TikTokkers maken nu ook accounts aan voor de grap. Van de ongeveer vijftig accounts zijn er enkelen terug te leiden naar dezelfde afzender, zegt Joost Gijzel, computercriminaliteit deskundige, tegen het NOS Jeugdjournaal. "Heel veel influencers nemen Nency nu op de hak, het is een soort running gag aan het worden."

De makers van het spamaccount kunnen op twee manieren hier geld aan verdienen, vertelt Gijzel. TikTokkers die op het linkje in de bio van het account klikken, krijgen bijvoorbeeld reclame te zien. Maar je kan ook worden verleid om iets aan te klikken waardoor je een virus downloadt. "Dat is gevaarlijk. Criminelen worden steeds slimmer, en krijgen makkelijker toegang tot bijvoorbeeld je laptop."

Omdat er zo vaak een grap wordt gemaakt over Nency, zullen steeds meer mensen zich bewust zijn dat het een nepaccount is, denkt Gijzel.

TikTok

STER reclame