ANP

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) verwacht dat omwonenden van Schiphol in de toekomst minder geluidsoverlast van vliegtuigen ervaren. Dat komt omdat vanaf vandaag bij het naderen van aanvliegroutes gebruik kan worden gemaakt van satellietnavigatie.

Daarmee kan preciezer om woongebieden worden gevlogen dan met de radiobakens, die de vliegtuigen tot vandaag aanstuurden. Dankzij de nieuwe techniek kunnen toestellen ook gelijkmatiger dalen, waardoor er minder geluidshinder ontstaat. De aanvliegroutes die de vliegtuigen gebruiken veranderen niet.

'Significant verschil'

Op een van de routes, de Zwanenburgbaan bij Aalsmeer, is de nieuwe techniek 's nachts al ruim een jaar in gebruik. "We hebben gezien dat het significant scheelt", zei Jurgen van Avermaete van Luchtverkeersleiding Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens LVNL levert dat daar in combinatie met hoger aanvliegen vanaf de Noordzee zo'n 600 "minder ernstig gehinderden" en zo'n 600 "minder ernstig slaapgestoorden" op.

De aanpassing is in opdracht van de Europese Commissie uitgevoerd. In 2024 moet in heel Europa op satellietnavigatie worden gevlogen.

STER reclame