Kool & The Gang live in 2018, de man in het blauwe pak is Dennis Thomas AFP

In de VS is medeoprichter van de beroemde funkband Kool & The Gang, Dennis Thomas, overleden. Behalve saxofonist was hij ook percussionist, fluitist en master of ceremony, oftewel de man die het optreden aan elkaar praat. Thomas is 70 jaar oud geworden.

De artiest is in zijn woonplaats New Jersey vredig overleden in zijn slaap, maakte de band bekend via sociale media. Zijn laatste show was op 4 juli bij de Hollywood Bowl in Los Angeles. "Helaas is dit zijn vaarweloptreden met de band gebleken", staat in het Facebookbericht.

Dee Tee, zoals zijn bijnaam luidde, was er vanaf het begin bij toen Kool & The Gang in 1969 werd opgericht. In ruim een halve eeuw tijd scoorde de band talloze hits. Denk aan Jungle Boogie, Celebration, Get Down On It en Ladies Night. De formatie verkocht wereldwijd tientallen miljoenen albums en won twee Grammy Awards.

Een typische cool cat, die hield van hippe kleding en hoeden, zo omschrijven de bandleden Dee Tee. Hij was dan ook de stylist van de groep. "In de vroege dagen was hij eveneens de budget hawk, die de inkomsten van de band in een papieren zak bewaarde om zijn saxofoon."

In 1964 kwamen de zeven jeugdvrienden voor het eerst samen om muziek te maken. Ze gebruikten verschillende namen, totdat ze vijf jaar later definitief kozen voor Kool & The Gang. De bandleden maakte een combinatie van jazz, funk en soul. Later kregen andere muziekstijlen de overhand in hun muziek, zoals disco en pop.

Ook in de hiphop heeft de band zijn sporen achtergelaten. Hun nummers zijn eindeloos gesampeld in beats, waar vervolgens overheen werd gerapt. Op Facebook claimt de groep zelfs de meest gesampelde band aller tijden te zijn.

In films werd ook gretig gebruik gemaakt van de muziek van Dee Tee en zijn vrienden. Onder meer in Pulp Fiction, Rocky en Saturday Night Fever zijn een of meerdere nummers van ze te horen.

In 2015 kreeg Kool & The Gang een ster in Hollywood Walk of Fame. Nog altijd treedt de band op, maar voortaan zonder Thomas. Hij laat zijn vrouw, dochter en twee zoons achter.

STER reclame