Voorbereidingen in Theater Zuidplein
NOS Nieuws

Volle agenda's voor start cultureel seizoen, maar ook zorgen

Met een dubbel gevoel gaat de culturele en creatieve sector het nieuwe cultureel seizoen tegemoet. Volgens Kunsten '92, de belangenorganisatie voor de sector, zijn de agenda's volgepland, maar heeft optimisme plaatsgemaakt voor zorgen.

Nog steeds hangt de donkere wolk boven culturele instellingen dat optredens vanwege coronamaatregelen moeten worden afgelast. Ook is nog onduidelijk of de coronasteun doorgaat.

Niet een, maar twee keer optreden

Die onzekerheden leiden in de praktijk tot aangepaste voorbereidingen. "We hebben een zaal van 600 mensen, waar nu 150 mensen welkom zijn door de anderhalve meter afstand", zegt Emmelien Matthijsse, directeur van Theater Zuidplein in Rotterdam. "Dus we vragen cabaretiers om twee keer op een avond op te treden, zodat we toch nog 300 mensen kunnen ontvangen."

Het theater heeft voor het hele seizoen optredens in optie staan. Om het financiële risico te beperken, overleggen ze met impresariaten en makers. "We bieden kleinschaligere voorstellingen, soms met minder spelers. Als we meer bezoekers mogen ontvangen, kunnen we makkelijk opschalen in de kaartverkoop. We starten de kaartverkoop ook kort van tevoren, zodat we niet zoals vorig jaar moeten afzeggen. Het moet alleen wel in afgeslankte vorm doorgaan, anders gaat het financieel alsnog mis", zegt Matthijsse.

En ook al vullen de theaters en poppodia hun agenda's, het is nog de vraag of mensen ook komen. "Het vertrouwen van het publiek is een aandachtspunt. Over de hele linie zien we aan de kaartverkoop dat die nog niet is hersteld", zegt voorzitter Jan Zoet van Kunsten '92.

'Vooral lokaal werken'

Bij andere ondernemers leiden alle onzekerheden juist tot de keuze om de agenda op een andere manier te vullen. "Normaal gesproken organiseren wij onder meer concerten, clubavonden en festivals", zegt Khalil Ryahi, programmamanager bij WORM in Rotterdam. "Zolang de toekomst onzeker is, boeken we geen internationale artiesten en werken we vooral met lokale organisaties en artiesten."

Een tijdelijke bioscoop bij WORM, in een ruimte waar normaal gefeest wordt

Het cultureel seizoen mag dan wel voor de deur staan, nieuw geld komt volgens de belangenorganisatie niet binnen. "Bij doorgeschoven voorstellingen of optredens zijn veel van de tickets al verkocht en is het geld dus al beschikbaar", zegt Zoet. "Terwijl organisatoren weer kosten maken voor het opnieuw boeken en de marketing. En we gaan er voorlopig vanuit dat volle bezetting niet is toegestaan. Dat is ook zorgelijk voor zelfstandige artiesten en professionals, die al hun reserves moeten aanspreken."

Het inkomensverlies kan door sommige ondernemers in de culturele sector worden opgevangen door de horeca. WORM beschikt ook over een bar en terras en kan daar veel bezoekers ontvangen, ook zonder evenementenprogramma. "Dat dekt het financiële risico deels en daardoor kunnen we voorlopig verder, maar als programmeur zie ik toch het liefst een volle zaal helemaal losgaan", zegt Ryahi.

'Spannend seizoen'

En als de culturele en creatieve sector in september wel volledig open mag, is het volgens Kunsten '92 nog maar de vraag of er voldoende mensen te vinden zijn. "Ook in onze sector is sprake van personeelstekort. Theatertechnici zijn bijvoorbeeld in de IT aan de slag gegaan. Het is dus moeilijk om personeel weer terug te vinden."

Komende vrijdag maakt het kabinet op een nieuwe coronapersconferentie bekend of en wanneer er versoepelingen komen voor de culturele en creatieve sector. En dus wordt ook duidelijk hoe de opening van het cultureel seizoen eruit zal zien. De zogenoemde Taskforce Culturele en Creatieve sector hebben een paar dagen eerder een overleg met cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66). De belangenorganisatie spreekt nu al van een "erg spannend seizoen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl