Dolle vreugde bij de Japanse honkballers: het goud is binnen Reuters

De Japanse honkballers hebben voor de eerste keer olympisch goud gegrepen. Op het olympisch toernooi, dat na dertien jaar zijn rentree maakte, won het gastland zaterdag in de finale van de Verenigde Staten: 2-0.

Na vier troostfinales (die twee keer brons opleverden) en één verloren finale (zilver in 1996) was het nu wel raak. In 1984 won Japan weliswaar het toernooi, maar toen was honkbal in Los Angeles slechts een demonstratiesport.

Munetaka Murakami opende met een homerun in de derde inning de score. Na een werpfout tekende Tetsuto Yamada in de voorlaatste inning voor de 2-0.

Tetsuto Yamada pakt een punt voor Japan Reuters

De Amerikaanse honkballer Eddy Alvarez won dus het zilver en werd daarmee de zevende atleet met een medaille op zowel de Zomer- als de Winterspelen. In 2014 won Alvarez in Sotsji shorttrackzilver op de 5.000 meter aflossing.

Brons voor Dominicaanse Republiek

De honkballers uit de Dominicaanse Republiek grepen de bronzen medaille. In de troostfinale was de mondiale nummer zeven met 10-6 te sterk voor uittredend olympisch kampioen Zuid-Korea.

Honkbal stond van 1992 tot 2008 op het programma en is een van de vijf 'nieuwe' sporten op de Olympische Spelen van Tokio. De Verenigde Staten wonnen één keer goud en twee keer brons. Japan stond nooit op de hoogste trede maar veroverde wel een keer zilver en een keer brons.

STER reclame