Peres Jepchirchir heeft in Sapporo de olympische marathon voor vrouwen op haar naam geschreven. De 27-jarige Keniaanse nam in de slotkilometers afstand van haar landgenote Brigid Kosgei, de wereldrecordhoudster, en won in 2.27.20. Het brons ging naar de Amerikaanse Molly Seidel.

De warmte en de hoge luchtvochtigheid maakten de race tot een slijtageslag, waarin velen ervoor kozen niet te snel van start te gaan. Andrea Deelstra werd 44ste en Jill Holterman eindigde op de 63ste plaats.

Vroege start in Sapporo

Vanwege de hitte werd de marathon niet in Tokio gehouden, maar in de stad van de Winterspelen van 1972, gelegen op het noordelijke eiland van Japan. Daar is het doorgaans koeler dan in de Japanse hoofdstad. Toch was het ook in Sapporo al warm bij de vroege start om 6.00 uur in de ochtend, zo'n 26 graden.

De ijszakjes ter verkoeling vonden onderweg gretig aftrek bij de atletes. De Japanse atlete Honami Maedi zocht als eerste de spotlights en werd in het Odori-park de eerste leider van de race. Na vier kilometer werd ze gegrepen, waarna een grote groep ontstond, die steeds verder uitdunde en halverwege uit tien loopsters bestond.

Tot die groep behoorden onder anderen vier loopsters die al een tijd onder de 2.18 achter hun naam hebben staan: de Israëlische Lonah Salpeter (2.17.45) en de drie Keniaanse deelneemsters Ruth Chepngetich (2.17.08), Peres Jepchirchir (2.17.16) en Brigid Kosgei (2.14.04),

Peres Jepchirchir (goud), Brigid Kosgei (zilver) en Molly Seidel (brons): het podium van de olympische marathon Reuters

Na ruim 35 kilometer dunde de groep uit naar vier loopsters met alleen Jepchirchir, Kosgei, Molly Seidel en de in Kenia geboren Israëlische Salpeter nog over. Onder anderen wereldkampioene Chepngetich, de Japanse Mao Ichiyama, Helalia Johannes uit Namibië en de Ethiopische Roza Dereje moesten eraf.

De temperatuur was inmiddels opgelopen naar 29 graden. Jepchirchir en Kosgei zetten nogmaals aan, waarop Salpeter en Seidel moesten passen. Salpeter stapte direct ontgoocheld uit. De Amerikaanse Seidel bleef wel in het spoor van de twee Keniaansen.

Jepchirchir en Kosgei bleven alleen over en de strijd tussen de twee Keniaanse atletes werd gewonnen door Jepchirchir. Ze liep met twee kilometer te gaan weg bij haar landgenote en kwam na 42 kilometer en 195 meter solo over de meet. Kosgei maakte het Keniaanse feest op 16 seconden achterstand compleet. Seidel kwam binnen na 2.27.46 en de Ethiopische Roza Dereje (2.28.38) werd vierde.

Deelstra dacht aan stoppen: 'Wilde mezelf niet in de vernieling lopen'

Op de 36-jarige Deelstra was het na de binnenkomst van Jepchirchir negen minuten en 45 seconden wachten. Na tien kilometer zat ze in haar tweede olympische marathon nog in een grote groep op de 41ste plaats en na 25 kilometer was ze opgeklommen tot de 27ste positie.

Daarna zakte Deelstra weer terug, maar uiteindelijk kwam Deelstra met de handen omhoog voldaan over de meet. Ze verbeterde met de 44ste plaats haar 60ste plaats van Rio de Janeiro. Na afloop verklaarde Deelstra dat halverwege een oude beenblessure haar parten speelde. "Ik heb in totaal drie tot vijf minuten gewandeld", zei ze.

Kijk hieronder naar het interview met Andrea Deelstra na de olympische marathon.

"Ik wilde mezelf niet in de vernieling lopen en heb getwijfeld om te stoppen", vervolgde Deelstra. "Maar ja, het zijn wel de Olympische Spelen en je loopt wel in een Nederlands tenue. Ik ben toch blij dat ik gefinisht ben."

In 2024 in Parijs wil Deelstra er weer staan: 'Ik hoop dat dit mijn middelste Spelen zijn geweest."

Holterman begon bewust voorzichtig aan de marathon en verbleef lang in de staart van het veld. In de slotkilometers maakte 29-jarige atlete uit de Egmond aan den Hoef nog een sprongetje. Haar olympische debuut, pas haar derde marathon, leverde op 18.07 een 63ste plaats op.

STER reclame