Anouk Vetter (l) viert haar olympisch zilver met Emma Oosterwegel
NOS Sport

Herboren Vetter ziet na zwarte periode zon weer schijnen: 'Nu eten én drinken'

Het waren maar een paar woorden. "Als je ziet waar ik vandaag kom en dat ik hier nu sta", zei de 28-jarige, trotse Amsterdamse, nadat ze loodzware zevenkamp over twee dagen in Tokio als nummer twee had afgesloten. Het was een kleine verwijzing naar een donkere periode, die haar bijna uit de atletieksport had verdreven. Ze richtte zich op en zie daar: olympisch zilver op de zevenkamp in Tokio. "Geweldig, ik ben heel trots op wat ik hier heb gedaan."

Misschien had ze goud laten liggen door een voor haar tegenvallende afstand bij het speerwerpen, maar de blijdschap overheerste. Op een ongekende manier. Tranen, lachen, lol; Vetter kent de keerzijde van topsport en weet inmiddels dat je van een mooie prestatie moet genieten. "Eten en drinken", schreeuwde ze bijna uit op de vraag wat ze nu ging doen.

Bijna twee jaar geleden vertrok er een andere Vetter als een dief in de nacht uit het imposante atletiekstadion in Doha. Nog voor de afsluitende 800 meter op de zevenkamp pakte Vetter haar tas en verliet de wereldkampioenschappen.

Ze was het plezier in topsport kwijt, had zichzelf jarenlang met een veel te hoog verwachtingspatroon opgezadeld. In Doha was het genoeg. Atletiek voelde als een kwelling. "Ik voelde me niet meer gelukkig op de atletiekbaan", zei ze maanden later in een interview met de NOS.

Het plotselinge vertrek was het eindstation van een zwarte periode. Die was een jaar eerder bij de Europese kampioenschappen in Berlijn begonnen. Ze was daar, twee jaar na haar verrassende Europese titel in Amsterdam, aardig op dreef. De Amsterdamse eindigde als vijfde met een meer dan redelijk puntentotaal. Het deed haar allemaal niets meer.

Anouk Vetter 2019

De dochter van bondscoach Ronald en voormalig speerwerpster Gerda Blokziel nam na Doha vakantie. Ze ging surfen en ging het gesprek aan met een sportpsycholoog, met vrienden, met haar familie. "Ik heb er echt tijd voor moeten nemen, het was niet in een maandje opgelost. Het heeft me wel veranderd", weet ze nu. "Ik moet niet te streng zijn voor mezelf. Het was me ook allemaal te zakelijk geworden. Heel af en toe betrap ik me er nog wel op: dat ik het te zakelijk aanpak."

Weer genieten

Inmiddels geniet ze weer volop van haar sport, van topsport. "Als ik op de baan sta, besef ik dat ik het leuk vind. Ik vind het weer heel tof." Vetter werkte in mei een goede zevenkamp af in Götzis. Ze verdiende er een olympisch ticket mee. "Ik haalde ineens persoonlijke records die ik vijf jaar geleden had neergezet. Ik durf nu ook te zeggen: Je bent best wel goed. Dat is iets wat ik eerder niet snel tegen mezelf zou hebben gezegd."

Vetter hoeft zich niet meer te bewijzen. Een gevoel dat ze na haar topprestaties bij de EK in Amsterdam (kampioene) en de WK in Londen in 2017 (derde) steeds meer had gekregen. "Ik vond die andere status destijds wel lastig. Nu weet ik dat ik kan meestrijden. Ik leg de focus meer bij mezelf, kan er beter met anderen over praten. Ik weet nu: ik hoef het niet allemaal alleen te doen." Anouk Vetter is aan haar tweede atletiekleven begonnen. Dat heeft ze in Tokio duidelijk gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl