Meerkampster Anouk Vetter ligt bij de olympische zevenkamp op medaillekoers. De 28-jarige atlete leidt in Tokio, enigszins tot haar eigen verbazing, na vier onderdelen met 3.968 punten. "Ik dacht meteen: wat doet mijn naam daar?!", glimlachte ze.

"Nu komen meteen al die verwachtingen. Het verspringen wordt donderdag heel belangrijk", zei na de eerste dag over haar medaillekansen in Tokio.

Persoonlijk record

Vetter kende een hele goede eerste dag. Ze begon met een persoonlijk record op de 100 meter horden (13,09) en liet dat volgen door een voor haar doen sterk optreden bij het hoogspringen (1,80 meter).

De kogel stootte ze vervolgens naar 15,29 meter. Die afstand bracht haar naar de tweede plaats in het klassement. Met haar 23,81 op de 200 meter, het laatste onderdeel van de dag, nam ze zelfs de leiding over.

Vetter wordt gevolgd door twee Belgische atletes. Noor Vidts staat tweede met 3.941 punten en titelverdedigster Nafissatou Thiam bezet de derde plaats met 3.921 punten.

Anouk Vetter ANP

"Ik ga best goed", concludeerde ze met een glimlach. Vetter plaatste zich in mei in Götzis voor de Olympische Spelen.

Terwijl het bij de WK in 2019 het helemaal was misgegaan. Ze stortte in Doha mentaal in. Ze liet daar het slotonderdeel van de zevenkamp (800 meter) zitten en verdween uit het stadion. Ze verklaarde op te zijn en geen plezier meer aan de sport te beleven.

Vetter nam een flinke tijd afstand, ging in gesprek met een psycholoog en dat heeft geholpen. Inmiddels heeft ze het plezier in atletiek terug. "Ik kon de druk op zich wel aan, maar niet jaren achtereen. Ik legde mezelf veel te veel druk op."

Nu ze weer geniet, komen de goede resultaten ook weer terug bij de Europees kampioene van 2016 en de nummer drie van de WK van 2017 in Londen.

Vetter verbaast zichzelf met eerste plaats: 'Ik dacht: wat doet mijn naam daar?!'

Het zal er donderdag op de laatste drie onderdelen om spannen of ze zich op een medailleplaats kan handhaven, gaf ze toe. "Verspringen wordt heel belangrijk."

Vetter: "Ik had vandaag op de horden een droomstart. Daarna was hoogspringen ook goed. In de avonduren heb ik niks verpest. Kogel was degelijk en de 200 meter liep goed. Daar gaat het om op de zevenkamp: je moet zorgen dat je geen fouten maakt. Je moet eigenlijk alles degelijk doen. Ik sta er goed voor"', zei de dochter van bondscoach Ronald Vetter.

Jonge Oosterwegel verbetert zich

De jonge Emma Oosterwegel beleefde net als Vetter een goede eerste dag, waarop ze op drie van de vier onderdelen (100 horden, hoogspringen en 200 meter) haar persoonlijke record verbeterde. Ze bezet de elfde plaats met 3.752 punten.

"De 200 meter winnen! Dat gebeurt eigenlijk nooit", zei de 23-jarige atlete. "Ik sta er, denk ik, niet zo bij stil dat dit de Olympische Spelen zijn. Ik doe gewoon mijn ding."

Oosterwegel rekent zich nog niet rijk wat betreft de tweede dag. "Verspringen vind ik wel moeilijk. Dat is het eerste onderdeel van de tweede dag. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan."

Nadine Broersen staat zeventiende met 3.655 punten. Wereldkampioene Katarine Johnson-Thompson staakte geblesseerd de strijd. De Britse maakte op de eerste onderdelen al geen goede indruk.

Bekijk hieronder de reacties van Emma Oosterwegel en Nadine Broersen:

STER reclame