Archieffoto van een schip voor de kust van Fujairah in de VAE AFP

De vermoedelijke kaping van een containerschip voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in de Golf van Oman is voorbij. Dat meldt het Britse maritieme agentschap UKMTO vandaag.

"Enteraars hebben het schip verlaten. Het schip is veilig. Incident afgerond", schrijf de UKMTO op Twitter. Verder wordt de "potentiële kaping" niet met piraterij in verband gebracht.

Drie verschillende maritieme veiligheidsbronnen meldden gisteren aan persbureau Reuters dat de Asphalt Princess-tanker, die vaart onder de Panamese vlag, geënterd was door Iraanse troepen. Iran heeft iedere betrokkenheid ontkend.

Toen gisteren een waarschuwing uitging voor een 'incident', gaven vier olietankers aan dat ze niet in staat waren vrij te bewegen. Later begon een van die tankers weer te varen.

Eerdere aanvallen

Het incident met de Asphalt Princess komt een paar dagen nadat een olietanker van een Israëlische miljardair werd aangevallen voor de kust van Oman. Daarbij kwamen twee bemanningsleden om het leven. Aanvankelijk werd uitgegaan van een poging tot piraterij, maar nu houdt de Israëlische regering Iran verantwoordelijk voor de aanval. Iran heeft ook hier betrokkenheid ontkend.

STER reclame