EPA

Het zeilduo Afrodite Zegers en Lobke Berkhout is in Tokio in de 470-klasse als tiende geëindigd. Het goud ging naar Hannah Mills en Eilidh McIntyre, die hun olympische titel prolongeren.

Mills en McIntyre begon relatief onbedreigd aan de medalrace. Het Britse duo had in de fleetraces dankzij twee zeges, vijf derde plaatsen en geen enkele klassering buiten de toptien maar liefst veertien punten voorsprong opgebouwd op Camille Lecointre en Aloïse Lecontraz uit Frankrijk. De titelhouders hadden aan de vijfde plek in de afsluitende race meer dan genoeg.

Hoger doel

Zegers en Berkhout kennen een teleurstellend toernooi. Na twee zeildagen was voor het duo al duidelijk dat een medaille er niet in zat. Toch wisten ze zich dinsdag, tijdens de negende en tiende fleetrace, te revancheren met een knappe tweede en vierde plek.

Het duo dwong daarmee toch nog een plek in de medalrace af, waarin het als negende finishte. In het klassement eindigde Berkhout en Zegers daardoor als tiende. "Wij kwamen hier met een hoger doel dan alleen het behalen van de medalrace", zei Zegers na afloop. "Maar het is wel heel fijn om bij de toptien van de wereld te horen."

Zeilsters Berkhout: 'We hebben niet de juiste modus kunnen vinden' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"We hebben heel veel goede dingen laten zien samen," zegt Berkhout na de medalrace. "Maar we hebben hier samen niet de juiste modus kunnen vinden en we zijn niet uit die dip gekomen."

Het optreden in Tokio betekent voor Berkhout (goed voor vijf wereldtitels) haar definitieve afscheid. Eerder stopte ze al met zeilen, maar in 2018 maakte ze haar comeback om te gaan zeilen met Zegers. De 40-jarige Berkhout veroverde al olympisch brons (2012 met Lisa Westerhof) en zilver (2008 met Marcelien de Koning).

Toekomst Zegers

Wat Zegers gaat doen, is nog niet duidelijk. "Het is nu belangrijk even wat afstand te nemen. Na de Spelen in Rio ben ik binnen een maand weer de boot ingestapt."

De 29-jarige zeilster werd vijf jaar geleden in de 470-klasse vierde op de Spelen met Anneloes van Veen. "De strijdlust was hoog om nu een medaille te halen, maar dat is niet gelukt. Dus voor nu even rust en dan kijken in welke klasse ik doorga."

STER reclame