AFP

Goedemorgen! Vandaag wordt in de Libanese hoofdstad Beiroet de explosie in de haven herdacht, precies een jaar geleden. En in de XL-vaccinatielocatie in Houten, die na vandaag zijn deuren sluit, worden de laatste prikken gezet.

Eerst het weer: De dag begint overwegend droog met zonnige perioden. In de middag ontstaan met name landinwaarts enkele stevige regen- en onweersbuien. Het wordt 20 tot 22 graden en er staat niet veel wind. De komende dagen blijft het wisselvallig met elke dag wel een bui. De temperatuur ligt rond 21 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is vandaag een jaar geleden dat in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet een enorme explosie was. Hele wijken werden totaal verwoest. Nabestaanden van de ruim 200 dodelijke slachtoffers houden vandaag een herdenking bij de rampplek en bij het parlement.
  • In de XL-vaccinatielocatie in Houten worden vandaag de laatste prikken gezet. Na vandaag sluit de locatie zijn deuren. Vorige week ging ook al de XL-priklocatie in de Rotterdamse Van Nellefabriek dicht. In de regio Utrecht gaat de GGD nu gerichter inenten, zoals in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft.

En natuurlijk staat er op de Olympische Spelen weer genoeg op het programma. Hieronder zie je waar en wanneer de Nederlandse sporters in actie komen. Lees hier hoe de Nederlandse olympiërs vannacht hebben gepresteerd.

Wat heb je gemist?

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja is vanuit Tokio onderweg naar Oostenrijk. Ze stapte tegen het einde van de ochtend (Japanse tijd) aan boord van een vliegtuig van Austrian Airlines met als bestemming Wenen. Het is niet duidelijk of ze daarna doorreist naar een ander land.

Persbureau Reuters schrijft dat het eerst de bedoeling was dat Timanovskaja naar de Poolse hoofdstad Warschau zou vertrekken, maar dat diplomaten haar vanwege veiligheidsredenen op het laatste moment op een andere vlucht hadden gezet.

In de vroege ochtend verliet Timanovskaja de Poolse ambassade in Tokio waar ze sinds maandag verbleef. Ruim een uur later kwam ze aan op het internationale vliegveld van Tokio.

Polen gaf de sprintster een humanitair visum, nadat ze zondag tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio was gebracht om terug naar huis te vliegen.

Ze was teruggeroepen door de Wit-Russische autoriteiten. Timanovskaja zei dat ze uit het team was gezet, nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches.

Anders nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Geen wattenstaafje in je neus of mond, maar je mond spoelen om corona op te sporen: de GGD in de regio Utrecht maakt sinds gisteren gebruik van deze nieuwe testmethode. De 'mondspoelkit' is iets minder betrouwbaar dan een reguliere coronatest, maar daarom wordt-ie vooral gebruikt bij mensen bij wie de 'wattenstaaftest' niet goed lukt.

Het Jeugdjournaal zocht met een paar kinderen uit hoe de mondspoeltest werkt:

Testen op corona door je mond te spoelen, zo werkt het

Fijne dag!

STER reclame