AFP

Anne van Dam heeft op de eerste dag van het olympische golftoernooi niet voor een verrassing kunnen zorgen. De 25-jarige Nederlandse ging in Tokio rond in 74 slagen, drie boven het baangemiddelde.

Van Dam, de eerste Nederlandse vrouw die bij de Spelen meedoet aan het golfen, staat met vier bogeys en een birdie in de achterhoede op een 47ste plaats. Morgen is de tweede dag van het golftoernooi.

Van Dam eindigt eerste dag olympisch golftoernooi in achterhoede Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Drie van de laatste vijf holes, enorm zuur", zuchtte Van Dam na afloop. Op de dertiende hole maakte ze haar eerste birdie (een slag onder baangemiddelde), maar in de vijf holes daarna waren er drie bogeys (slag boven gemiddelde).

"Ik speelde vandaag beter dan dat. Met één birdie is het lastig scoren hier. Ik heb nu nog drie dagen om volle bak te spelen", aldus Van Dam, die in Tokio haar coach, oud-prof Maarten Lafeber, gebruikt als caddy.

Anne van Dam met haar caddy: oud-prof Maarten Lafeber NOS

Van Dam draait tot nu toe nog geen goed seizoen: op de wereldranglijst is ze weggezakt naar plaats 155.

Vrouwengolf op de Spelen

Het is pas de derde keer dat vrouwengolf deel uitmaakt van de Olympische Spelen (vierde keer voor de mannen).

In 1900 was het eerste vrouwentoernooi (dat jaar mochten er überhaupt voor het eerst vrouwen meedoen aan de Spelen) en in 2016 - toen golf terugkeerde op het olympische programma - was de tweede keer.

STER reclame