Pau Gasol in duel met Draymond Green

Pau Gasol eindigt olympische carrière met weer een nederlaag tegen Amerika

De Amerikaanse basketballers hebben op de Olympische Spelen in Tokio hun zo goed als traditionele overwinning geboekt op Spanje en staan daardoor in de halve finales. In de Saitama Super Arena werd het 95-81 voor de Amerikanen. Het was de zesde zege op de Spanjaarden op de laatste vijf Olympische Spelen.

In de halve finales treffen de Amerikanen Argentinië of Australië.

Voor de Spaanse veteraan Pau Gasol betekende de nederlaag waarschijnlijk zijn laatste optreden in het Spaanse shirt. De 41-jarige center van FC Barcelona, die in de winter van zijn carrière nog een keer op jacht ging naar goud, was er alle keren bij dat de Verenigde Staten de Spanjaarden de voet dwarszaten. De kans is groot dat hij na het toernooi een punt zet achter zijn loopbaan.

Olympische angstgegner

Bij de Spelen in Athene in 2004 versloeg Amerika Spanje in de kwartfinales. In 2008 stonden de ploegen in Peking twee keer tegenover elkaar. In de groepsfase en in de finale ging de zege naar de Amerikanen. Vier jaar later haalden beide teams weer de finale en weer won Amerika.

Bij de laatste olympische ontmoeting tussen de twee landen in Rio ging het in de halve finales fout voor de Spanjaarden.

Beide ploegen waren voor rust flink aan elkaar gewaagd. De Spanjaarden moesten zich in het eerste kwart terugknokken van een achterstand van zeven punten, in het tweede kwart waren de rollen omgedraaid en keek Amerika tegen een achterstand van acht punten aan.

Uiteindelijk gingen beide teams rusten met een stand van 43-43.

In het derde kwart leek het duel steeds meer de kant van Amerikanen op te vallen. Mede dankzij drie driepunters van Kevin Durant en wat missers en fouten aan Spaanse kant werd er al snel een gaatje geslagen.

• Fiba.basketball
    Pau Gasol wordt opgetild door Draymond Green
    Kevin Durant op weg naar een score tegen Spanje
  • Reuters
    Pau Gasol (l) probeert Jrue Holiday van het scoren af te houden
    Pau Gasol probeert Kevin Durant van het scoren af te houden

De grootste marge bedroeg dertien punten in het voordeel van de Amerikanen waarna de Spanjaarden een laatste opleving kenden. Ze brachten het verschil aan het einde van het derde kwart weer terug tot zes.

In het laatste kwart stelden de Amerikanen toch weer orde op zaken en liepen ze uit naar een onbedreigde overwinning en daarmee kwam er een definitief einde aan de olympische droom van Pau Gasol.

De lange center, die samen met Kobe Bryant en de Los Angeles Lakers twee NBA-kampioenschappen veroverde, kwam in het duel met de Amerikanen tot iets meer dan zes minuten. Hij wist niet te scoren. Zijn ploeggenoot Ricky Rubio (Minnesota Timberwolves) maakte 38 punten. Het hoogste aantal ooit dat een speler tegen Amerika wist te scoren op een olympisch toernooi.

Aan de kant van Amerika was Durant de topscorer met 29 punten.