ANP / NOS

Goedemorgen! Vanavond probeert Boeing haar ruimteschip naar het ISS te sturen. En de Nederlandse baanrenners gaan voor goud op de Olympische Spelen.

De wekdienst liever luisteren?

We beginnen met het weer. Overdag schijnt de zon af en toe, maar vooral in het zuiden komen ook weer stapelwolken en enkele buien tot ontwikkeling. Het wordt maximaal 21 graden en de wind houdt zich rustig.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanavond probeert Boeing haar nieuwe ruimteschip, de Starliner, naar het ISS te sturen. Twee jaar geleden liep de poging uit tot een teleurstelling.
  • Op de Olympische Spelen gaan de Nederlandse baanrenners voor het goud. Op het onderdeel teamsprint is Nederland al jarenlang onklopbaar.
  • Een 35-jarige man uit Urk moet voor de politierechter in Lelystad verschijnen, omdat hij op 28 maart zou hebben geprobeerd een verslaggever van PowNed aan te rijden in Urk. Twee Urker broers zijn veroordeeld voor geweld tegen dezelfde verslaggever.
  • In Rotterdam lopen mensen vanaf 19.00 uur mee in een stille tocht voor de 15-jarige jongen die donderdag in de wijk Beverwaard werd doodgestoken. De tocht wordt gehouden op verzoek van de familie van de jongen. Een eveneens 15-jarige jongen zit vast in verband met de zaak.
  • Het Poolse hooggerechtshof oordeelt naar verwachting of het Europees Hof van Justitie het laatste woord heeft in het land, of dat het Poolse recht zwaarder weegt dan het Europese. Het vonnis in de zaak is al twee keer uitgesteld. Het proces wordt gezien als de grootste uitdaging voor de rechtsorde in de Europese Unie tot nu toe.

En natuurlijk staat er op de Olympische Spelen weer genoeg op het programma. Hieronder zie je waar en wanneer de Nederlandse sporters in actie komen. Lees hier hoe de Nederlandse olympiërs vannacht hebben gepresteerd.

Olympisch programma 3 augustus NOS

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken noemt het terugroepen van atlete Kristina Timanovskaja door de Wit-Russische autoriteiten op Twitter "een nieuwe daad van transnationale repressie" van president Loekasjenko.

Blinken schrijft dat Timanovskaja de Spelen moest verlaten, "simpelweg omdat ze haar vrijheid van meningsuiting gebruikte". De actie is volgens hem daarom een "schending van de olympische gedachte en een belediging van grondrechten, die niet kan worden getolereerd".

Timanovskaja werd zondag tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio gebracht om terug naar huis te vliegen. De sprintster zei dat ze uit het team was gezet, nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches.

Gisteren liep ze de ambassade van Polen in Tokio binnen, waar ze een humanitair visum kreeg. Volgens de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Motegi zit Timanovskaja momenteel in "veilige omstandigheden".

Anders nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Engeland versoepelde gisteren de reisbeperkingen, waardoor er onder meer op vliegveld Heathrow voor veel mensen na lange tijd weer een hereniging mogelijk was met vrienden en familie.

"Ik kan het bijna niet bevatten. Het is een bijzondere dag":

Emotioneel weerzien op vliegveld na opheffen coronamaatregelen: 'Dit is onwerkelijk'

Fijne dinsdag!

STER reclame