John-John Dohmen en Cedric Charlier vieren het bereiken van de finale

Belgische hockeyers stuiten in olympische finale op Australië

De olympische finale in het mannenhockey gaat tussen België en Australië. De Belgen wonnen in de halve finale in Tokio met 5-2 van India, Australië was met 3-1 te sterk voor Duitsland.

De Belgische hockeyers stonden in 2016 in Rio de Janeiro ook in de finale, die werd gewonnen door Argentinië. Australië, de olympisch kampioen van 2004, staat voor de derde keer in de eindstrijd.

De Belgen, die in de groepsfase met 3-1 van Oranje hadden gewonnen, kwamen snel op voorsprong via een rake strafcorner van Loick Luypaert, maar in de eerste periode boog India die achterstand om. Mandeep Singh scoorde uit een strafcorner en Harmanpreet Singh met een backhand.

Alexander Hendrickx bezorgde België de zege. Hij scoorde twee keer uit een strafcorner en benutte een strafbal. John-John Dohmen scoorde vlak voor tijd nog in een leeg doel.

Australië te sterk voor Duitsland

Australië schakelde in de kwartfinales Nederland na shoot-outs uit. In de halve finale tegen Duitsland klaarden de Kookaburras de klus binnen de reguliere speeltijd.

Australië nam na zeven minuten de leiding door een doelpunt van Tim Brand, maar drie minuten later kwamen de Duitsers via een benutte strafcorner van Lukas Windfeder alweer langszij.

Vlak voor rust kwamen de Australiërs opnieuw op voorsprong door een rake strafcorner van Blake Govers. Duitsland, winnaar van olympisch brons in 2016, ging op jacht naar de gelijkmaker, maar had geen succes. Toen de Duitsers in de slotfase de keeper hadden gewisseld voor een veldspeler, schoot Lachlan Sharp nog de 3-1 in een leeg doel.

Finale op donderdag

Australië en België strijden donderdag om 12.00 uur (Nederlandse tijd) om olympisch goud. Vlak voor de finale spelen Duitsland en India tegen elkaar om brons.