Lieke Klaver en Lisanne de Witte hebben zich allebei gekwalificeerd voor de halve finales van de 400 meter bij de Olympische Spelen in Tokio.

En op de 200 meter bij de mannen eindigde Taymir Burnet in zijn serie met een tijd van 20,60 keurig als derde en daarmee was ook hij zeker van een plek in de halve finales.

Voor De Witte was het na haar vierde plaats in de tweede heat van de 400 meter nog even spannend, maar ze ging als een van de zes tijdsnelste verliezers verder. Klaver liep in de laatste van de zes heats in 51,37 naar de derde plaats en daarmee ging ze rechtstreeks door.

Tandje bij

"Derde is prima voor nu", zei Klaver. "Straks moet er wel echt een tandje bij om nog harder te gaan lopen." De Dominicaanse Marileidy Paulino won de serie van Klaver en ging met een tijd van 50,06 als snelste van alle atletes verder.

Het is warm in Tokio, ruim 30 graden, en dat merkte de atlete uit Enkhuizen, goede vriendin en trainingsmaatje van Femke Bol. "Het was zo heet, niet normaal", zei Klaver. "Ik had het idee dat ik in een magnetron aan het opwarmen was."

De Witte 'had beter verwacht'

De tijd van 51,68 van De Witte was haar beste tijd van het seizoen, maar ze legde het in haar serie af tegen de Britse Jodie Williams, de Amerikaanse Quanera Hayes en de Portugese Catia Azevedo, die in de laatste 30 meter van De Witte wegliep.

Na haar sterke optreden van afgelopen vrijdag in de series van de 4x400 meter estafette gemengd was De Witte nu niet helemaal tevreden over haar individuele race. "Ik had iets beter verwacht, had verwacht dat ik 51 laag zou lopen", zei ze.

"Het goede aan de mixed is dat het zonder startblokken is en dat ligt mij beter", ging De Witte verder. "Ik probeerde wel te denken dat het een estafette was. Dat lukte aardig tot aan het laatste stukje."

'Dankzij Liemarvin meer motivatie'

Burnet startte op de 200 meter in de lastige baan 2 aan de binnenkant, maar ondervond daar geen nadeel van. Met 20,60 liep hij zijn snelste tijd van het seizoen. "Je moet een beetje slim lopen", zei hij na afloop. "Energie sparen in de bocht en alles geven op het rechte stuk."

De finaleplaats van Liemarvin Bonevacia en het goud van Sifan Hassan op maandag hadden Burnet, die de afgelopen twee weken last van zijn knie had, gemotiveerd.

"Het gaat nu een stuk beter. Dankzij Liemarvin had ik meer power en motivatie vandaag om door te gaan. Sifan ook, een pluimpje voor allebei."

STER reclame