Vierde rit Giro geneutraliseerd

Aangepast

De vierde etappe van de Giro d'Italia telt niet mee voor de klassementen.

Als eerbetoon aan de Belg Wouter Weylandt, die maandag na een zware val overleed, werd de etappe over 216 kilometer van Genova Quarto dei Mille naar Livorno geneutraliseerd.

"Het is een verschrikkelijke dag. Elke dood in deze sport is vreselijk, maar we moeten door. Elk team zal tien kilometer lang aan kop van het peloton rijden", liet Giro-directeur Angelo Zomegnan weten.

De etappe begon, even na twaalf uur, met een minuut stilte. De Amerikaan Tyler Farrar, één van de beste vrienden van Weylandt, liet weten na de etappe af te stappen. Hij reed de rit als eerbetoon aan de 26-jarige Belg.

Leopard Trek niet uit koers

Leopard Trek, de ploeg van Weylandt, besloot maandagavond om in de Giro d'Italia te blijven. Het Luxemburgse team doet dat "uit respect voor de familie van hun teamgenoot".

"En ook om ons verdriet te delen met de wielerwereld", voegde teammanager Brian Nygaard daar aan toe. Het besluit werd na overleg met de renners genomen. "Ze zijn totaal verslagen. Als iemand toch niet wil doorgaan, accepteren we dat ook".

Sober

Zomegnan: "Er zullen dinsdag in elk geval geen festiviteiten zijn, zoals feestelijke muziek en ceremonies. Ik kreeg een bericht dat me eraan herinnerde dat dit een sport is waarbij de renners weliswaar door iedereen worden bejubeld, maar wel tijdens elke meter van de koers hun leven op het spel zetten", aldus de Giro-directeur maandag. "Als er iets ernstigs gebeurt, moeten we ook allemaal aan hun zijde staan."

STER Reclame