ANP

Goedemorgen! Vandaag zijn de coronaregels om Duitsland in te komen aangescherpt voor reizigers. En Max Verstappen probeert vanaf de derde positie de Grand Prix van Hongarije te winnen.

Het weer: Het is wisselend bewolkt en vooral in de middag en avond komen buien tot ontwikkeling met kans op onweer en lokaal veel neerslag. Het wordt 19 tot 21 graden en daarbij staat een zwakke tot matige westenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf vandaag moeten niet-gevaccineerde reizigers uit alle landen vanaf 12 jaar een negatieve test of herstelbewijs kunnen overleggen als ze naar Duitsland gaan. Voor alle niet-gevaccineerde mensen uit zogenoemde hoogrisicogebieden, zoals Nederland, geldt dat ze tien dagen in quarantaine moeten. Na vijf dagen kan de quarantaine worden beëindigd met een negatieve test.
  • Israël begint met het vaccineren van kwetsbare jonge kinderen. Het gaat om kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud met een aandoening waardoor ze extra risico lopen bij een coronabesmetting.
  • Venetië weert vanaf vandaag grote cruiseschepen uit het historische centrum. Er wordt gevreesd dat de schepen onherstelbare schade aanrichten aan de stad.
  • Max Verstappen start bij de Grand Prix van Hongarije om 15.00 uur vanaf de derde plek, achter regerend wereldkampioen Lewis Hamilton en diens teamgenoot Valterri Bottas.

En natuurlijk staat er ook op de Olympische Spelen weer genoeg op het programma. Hieronder zie je waar en wanneer de Nederlandse sporters in actie komen.

Lees hier hoe de Nederlandse olympiërs vannacht hebben gepresteerd.

Programma Olympische Spelen 1 augustus NOS

Wat heb je gemist?

De politie in Utrecht heeft gisteren een jong Syrisch meisje opgehaald dat op station Utrecht Centraal was gestrand. Het meisje had een koffertje bij zich en liep in haar eentje door het station.

Medewerkers van de NS merkten het meisje op, gaven haar wat te eten en drinken en schakelden de politie in. Die kon in eerste instantie niet veel uitrichten, want het meisje sprak geen Nederlands of Engels.

Een behulpzame voorbijganger bracht uitkomst. Die "heeft ons super goed geholpen vanwege het dialect dat dit meisje sprak", schrijft wijkagent Peter op Instagram.

Het meisje bleek pas 11 jaar oud te zijn en was alleen en zonder enig document in Utrecht aangekomen. Ze is door de politie en de voorbijganger gerustgesteld en meegenomen naar het politiebureau waar hulpinstanties zijn ingeschakeld om opvang voor haar te regelen.

"Het raakt je echt in je hart dat zo'n jong kind, moederziel en alleen, aan haar lot overgelaten wordt in een voor haar vreemd land... Gelukkig hebben we met meerdere disciplines en behulp van zorgzame burgers wat voor haar kunnen betekenen en gaat zij hopelijk een goede toekomst tegemoet", besluit de agent zijn bericht.

De politie kan over de zaak verder niets toevoegen, meldt persbureau ANP. Het is onbekend waar ze vandaan komt en of ze al langer in Nederland was.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De explosie in de haven van Beiroet is bijna een jaar geleden. Collega's van een omgekomen ploeg brandweermannen, zeggen dat zij net zo goed dood hadden kunnen zijn. "Het was een routineklus, dachten we."

Zij verloren een jaar geleden tien collega's, en leven nog dankzij hen

Fijne dag!

STER reclame