1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

Gevluchte Syrische broers Maso (uit Zandvoort) na acht maanden herenigd in Tokio

Het was een gelukkige omhelzing, in de catacomben van het Tokyo Aquatic Centre. Gelukkiger nog dan met zijn 44e plaats in de series van de 50 meter vrije slag was Alaa Maso, zwemmer van het vluchtelingenteam van het Internationaal Olympisch Comité, met de nieuwe hereniging met zijn broer Mohamad.

Syrische broers als vluchtelingen in Tokio: 'Elke dag werken voor je droom'

De oudste van de twee broers was eerder als 47e geëindigd op de triatlon, op negen minuten van de Noorse winnaar Kristian Blummefelt. Hij deed dat, opmerkelijk genoeg, onder de vlag van Syrië, het land dat hij vanwege de politieke situatie ontvluchtte.

Als bloedverwant, toeschouwer en supporter viel hij, met de olympische accreditatie om zijn nek, de zes jaar jongere Alaa opnieuw in de armen. Hun eerste hereniging op Japanse bodem, tijdens de openingsceremonie, ging de wereld over. Het was de eerste maal in acht maanden dat de twee elkaar weer zagen.

Zwemkleding van 'Kromo'

In 2015 vluchtten beide broers vanuit Aleppo naar Nederland. Aanvankelijk vestigden de twee zich in Zandvoort, waar ze weer aan sporten toekwamen. Ranomi Kromowidjojo hoorde van het verhaal van beide broers en stelde zwemkleding beschikbaar voor Alaa, die inmiddels trainde in Haarlem. Mohamad belandde aanvankelijk bij RTC in Alkmaar.

De zwemmer week uit naar Hannover, de triatleet werd opgenomen door een gastgezin in Limmen. In de slagschaduw van de vijf olympische ringen kwam voor beiden een droom uit. De vele trainingsuren betaalden zich in het Land van de Rijzende Zon uit. Het maakte volgens Mohamad duidelijk dat opgeven nooit een optie mag zijn. "Voor het realiseren van een droom moet je werken."

AFP
Mohamad Maso op de olympisch triatlon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl