Bekkering en Duetz

Zeilsters Bekkering en Duetz moeten koppositie delen voor afsluitende medalrace

De ontknoping in de 49er FX-klasse van zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz wordt maandag razend spannend.

Na de laatste drie reguliere races in de baai van Enoshima is het Nederlandse duo niet meer alleen koploper door een vijfde, twaalfde en zestiende plek. De Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze hebben net als Bekkering en Duetz 70 punten.

Bekkering en Duetz dachten aanvankelijk nog dat de Braziliaanse vrouwen 1 punt minder hadden, maar een diskwalificatie van Amerikaanse zeilsters zorgde ervoor dat ook het Nederlandse duo op 70 punten uitkwam.

"Het wordt een hele spannende pot. Je weet wat je moet doen: de race winnen", aldus Duetz.

De Duitse Lutz en Beucke hebben een achterstand van 3 punten op de Braziliaansen, waardoor ook zij nog zicht hebben op de olympische titel. Ook de Spaanse boot staat nog in de buurt, op 8 punten van de leiders.

Wisselvalling

De start van het olympische zeilen werd zaterdag uitgesteld omdat er in de Japanse ochtend te weinig wind stond.

Toen de boten het water op mochten, sloeg het Nederlandse duo meteen een flinke slag. Bekkering en Duetz werden vijfde, terwijl de nummers 2, 3 en 4 in het klassement een beroerde wedstrijd zeilden. Na de tiende race hadden Duetz en Bekkering daardoor opeens een voorsprong van 12 punten op de nummer twee, het Braziliaanse duo Grael en Kunze.

In de elfde en twaalfde race gaven de Nederlandse vrouwen de voorsprong echter weer helemaal weg met een teleurstellende twaalfde en zestiende plaats.

De afsluitende medalrace staat maandag op het programma.

Nicholas Heiner

In de Finn-klasse werd Nicholas Heiner in de zevende race tiende. In de achtste race kwam hij als derde binnen. Daardoor handhaafde hij zijn vierde plaats in het tussenklassement. In de Finn-klasse worden nog twee reguliere races en een medalrace gevaren.

Lambriex en Van Vugt blijven zevende

Bart Lambriex en Pim van Vugt zeilden in de 49er-klasse naar een zesde en een derde plaats. Het duo blijft daardoor zevende op de ranglijst. Ook Lambriex en Van Vugt varen maandag alleen nog de afsluitende medalrace.