NOS NieuwsAangepast

Wereldwijd tekort aan oogmedicijn Visudyne, pas begin 2022 weer beschikbaar

Er is een wereldwijd tekort aan het medicijn Visudyne, dat bij de behandeling van bepaalde oogziekten wordt gebruikt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Er zijn geen alternatieven voor dit middel en als patiënten het niet krijgen, gaat hun gezichtsvermogen achteruit.

Het middel wordt gebruikt bij een zeldzame vorm van maculadegeneratie. Dat is een oogaandoening waarbij de patiënt last heeft van lekkende of afwijkende bloedvaatjes achter het netvlies. Visudyne wordt via een infuus toegediend voorafgaand aan een speciaal soort laserbehandeling.

Het tekort aan Visudyne is het gevolg van productieproblemen bij de fabrikant in de Verenigde Staten, de enige die het middel maakt. De problemen ontstonden bij het in gebruik nemen van een nieuwe productielijn.

De fabrikant verwacht dat het middel begin 2022 weer beschikbaar is. Betrokken patiënten zijn al geïnformeerd of zullen nog door hun oogarts op de hoogte worden gebracht over het tekort en de gevolgen voor hun behandeling, zegt het College.

Schema voor patiënten

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 700 patiënten een behandeling met Visudyne. Het gaat om patiënten die lijden aan een zeldzame vorm van maculadegeneratie, serosa genaamd. In totaal zijn de komende maanden voor hen nog maar een paar flacons Visudyne beschikbaar. "De resterende voorraad is ontoereikend voor deze groep patiënten", schrijft staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) namens de staatssecretaris van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Het middel kan volgens Broekers-Knol niet door apothekers zelf worden bereid en op korte termijn is het opzetten van een productielijn in Nederland niet haalbaar.

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn ze al door hun voorraad Visudyne heen, zegt oogarts Pandelis Fotiou. Landelijk is er nog wel wat voorraad. Om de beperkte middelen te verdelen is een landelijke selectiecommissie ingesteld, met oogartsen uit heel Nederland. "Die commissie beslist wie behandeld kan worden, aan de hand van een voorrangsschema. Maar als de patiënten geen behandeling krijgen, kunnen de klachten verergeren en die schade is niet altijd te herstellen."

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft een schema opgesteld, waarmee artsen kunnen bepalen welke patiënten het eerst behandeld moeten worden. Patiënten van wie het gezichtsvermogen het ernstigst wordt bedreigd, krijgen voorrang.

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Dit komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek, afneemt. De macula is het midden van het netvlies, waarmee mensen lezen en gezichten herkennen. (Bron: Oogfonds)

Visudyne is de merknaam van een poeder met als werkzame stof verteporfine. Het poeder wordt met water gemengd en via een infuus toegediend voorafgaand aan een laserbehandeling. Die behandeling wordt ingezet bij specifieke oogaandoeningen, onder andere bij serosa, een aandoening van de macula.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl