Meerkampgoud voor Amerikaanse Lee, bijrol voor Wevers Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Amerikaanse Sunisa Lee heeft in Tokio de titel op de olympische meerkamp in de wacht gesleept. Ze bleef met een score van 57,433 de Braziliaanse Rebeca Andrade (57,298) en de Russische Angelina Melnikova (57,199) voor.

Voor de vijfde keer op rij werd een Amerikaanse turnster olympisch kampioen op de meerkamp. Carly Patterson, Nastia Liukin, Gabby Douglas en Simone Biles gingen de 18-jarige Lee als beste allroundturnster voor.

Zware dag voor Wevers

Lieke Wevers eindigde als 24ste en laatste in de finale met een totaalscore van 51,098. Wevers was aanvankelijk reserve voor de eindstrijd, maar zij profiteerde van een blessure bij de Canadese Elisabeth Black. Ze opende op vloer, kwam niet goed neer bij een landing en blesseerde zich daar zelf.

"Ik heb alles gegeven om er een goede dag van te maken. Dat is niet helemaal gelukt. Prestatief zat ik onder mijn niveau. Het was gewoon op", aldus Wevers, die tijdens de finale er zelfs mee wilde stoppen. Zus Sanne voorkwam dat met een peptalk.

Bekijk hieronder de volledige reactie van Wevers.

Wevers dacht aan stoppen tijdens meerkampfinale: 'Ik was fysiek en mentaal leeg' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Na sprong trok ik het al niet meer goed. Ik was fysiek en mentaal leeg en voelde niet de kracht om het op mijn manier te doen. Als ik Sanne niet had, dan was het kwartje de verkeerde kant opgevallen. Ik ben trots dat ik het af heb kunnen maken. Dat kenmerkt mijn vechtlust."

Biles trok zich eerder terug voor de meerkamp. De viervoudig olympisch kampioene, die vandaag wel op de tribune zat, kampt met mentale problemen.

De Amerikaanse hield het eerder op een persconferentie bij een korte verklaring. "Uiteindelijk zijn we allemaal mensen. We moeten ons lichaam en onze geest goed beschermen en niet roekeloos de arena instappen omdat de buitenwereld dat van ons verlangt."

Biles geeft geestelijk welzijn voorrang: 'Soms moet je zelfs grote wedstrijden laten schieten' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame