De Nederlandse hockeyvrouwen hebben met de nodige moeite ook hun vierde groepswedstrijd op de Spelen gewonnen. In een reprise van de olympische finale van 2016 won de ploeg van Alysson Annan met 1-0 van Groot-Brittannië.

Vijf jaar geleden kregen de Britsen het goud omgehangen, nadat ze zich naar een 3-3 gelijkspel hadden geknokt en vervolgens het verbouwereerde Oranje de baas waren in de shoot-outs.

Hoewel er nog zeven speelsters van toen in de huidige olympische selectie zitten, speelde de ploeg sindsdien geen hoofdrol meer op de grote internationale toernooien. Oranje is net als vijf jaar geleden wel weer een van de favorieten voor de titel en maakt die rol met drie klinkende overwinningen voorlopig waar.

Als er al iets aan te merken viel op het spel van Oranje, was het dat de ploeg veel kansen nodig heeft om te scoren. En ook tegen de Britsen liet Oranje in het eerste kwart flink wat mogelijkheden liggen om keepster Maddie Hinch - de heldin van de finale in Rio - te passeren.

Maddie Hinch zat de Nederlandse vrouwen opnieuw flink dwars Reuters

Er was een strafbal van Frédérique Matla voor nodig om Oranje aan het einde van het eerste kwart op voorsprong te zetten. Die treffer werkte niet bevrijdend, want wat volgde was bijna drie kwarten lang heel matig hockey van Nederland, waarin het geluk had dat Groot-Brittannië niet profiteerde van onder andere vier strafcorners.

Pas in de slotfase werd Nederland weer wat sterker, maar het lukte ondanks een enorme kans voor Felice Albers niet meer om Hinch, die volgend seizoen voor promotieklasser Tilburg uitkomt, te passeren.

Zaterdag sluit Oranje de groepsfase af met een wedstrijd tegen Duitsland.

'Wisten dat het zwaar zou worden'

"We begonnen wel goed, maar zakten wat weg tijdens de wedstrijd, dat was zonde", zei aanvoerster Eva de Goede na afloop. "Er kroop een beetje paniek in, wat niet echt nodig was, want er was eigenlijk niets aan de hand."

De mindere wedstrijd tegen Groot-Brittannië baart haar geen zorgen. "We wisten dat dit een zware wedstrijd zou worden. Wij kunnen beter en dat geeft vertrouwen."

Bekijk hieronder de reacties van Eva de Goede en Lauren Stam, die het veld moest verlaten nadat ze met haar hoofd hard tegen een tegenstander was geknald:

STER reclame