De speciale eenheid van de brandweer IJsselland in actie Brandweer IJsselland

Na Overijssel krijgen ook Limburg en Noord-Brabant een speciaal brandweerteam dat wordt ingezet bij de bestrijding van natuurbranden. De leden van dit team gaan te voet op pad op plekken waar brandweerwagens niet kunnen komen.

Het team kan zo brandbare struiken en takken verwijderen om de verspreiding van vuur tegen te gaan.

Het gaat om een initiatief van de zes zuidelijke veiligheidsregio's: Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Zeeland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Brabant Zuidoost. De regio's Twente en IJsselland hebben al langer zo'n team.

In Nederland komen steeds vaker grote natuurbranden voor. Vorig jaar waren het er volgens de brandweer meer dan 640. Bij grote branden in Nationaal Park de Meinweg en in de Deurnese Peel ging ruim 900 hectare natuurgebied in vlammen op.

Je kunt niet alles lenen bij de buren

Sraar Theeuwen, Veiligheidsregio Limburg

Bij het bestrijden van die brand werden ook de brandweerkorpsen Twente en IJsselland ingezet. Na deze twee natuurbranden concludeerden de zuidelijke brandweerkorpsen dat ze zelf over te weinig specialistische kennis beschikken.

"Dit is een leermoment en gaat ons niet meer gebeuren", zegt provinciaal regisseur natuurbrandbeheersing Sraar Theeuwen tegen 1Limburg. "Je kunt niet altijd alles lenen bij de buren, zeker niet als zij het zelf ook hard nodig hebben."

De speciale eenheid bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen. Het team in Zuid-Nederland moet in april 2022 klaar zijn.

STER reclame