Het is Fiji voor de tweede keer in de geschiedenis gelukt om een gouden medaille te veroveren op de Olympische Spelen. In de finale van de rugby sevens was de eilandengroep met 27-12 te sterk voor Nieuw-Zeeland.

Vijf jaar geleden wonnen de rugbyers ook al goud, wat de eerste olympische medaille ooit was voor het land. De overwinning mondde uit tot een waar volksfeest in Fiji en er werd een nationale feestdag uitgeroepen.

Bekijk hieronder de heldenontvangst in Fiji voor de gouden rugbyers van 2016:

2016: Eerste olympische medaille voor Fiji leidt tot volksfeest

Ook na de finale in Tokio zorgde de overwinning voor de nodige tranen bij Fiji, al begon de ploeg het duel als favoriet. De wedstrijd was een herhaling van de kwartfinale van de Spelen in Rio de Janeiro, die met 12-7 gewonnen werd door de latere olympisch kampioen.

Sterkte start

Ook nu leek Fiji al snel aan het langste eind te trekken. De ploeg scoorde drie try's dankzij zijn kwieke hookers. Nieuw-Zeeland sloot echter vlak voor het rustsignaal met een tweede try weer aan.

Fiji, dat onderweg naar de finale simpel Argentinië en Australië opzij schoof, nam in het tweede bedrijf ruim afstand van zijn grote buur. Het maakte met twee velddoelpunten het duel af.

STER reclame