Verslaggevers bij een persconferentie met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken EPA

De vereniging voor buitenlandcorrespondenten in China is bezorgd over een aantal recente gevallen van intimidatie van journalisten die verslag deden van de overstromingen in de provincie Henan. De Foreign Correspondents Club of China (FCCC) waarschuwt dat journalisten in gevaar worden gebracht door de retoriek van organisaties met banden met de Communistische Partij.

In dat verband wordt onder meer een incident aangehaald met de China-correspondent van de BBC, Robin Brant. Hij werd online lastiggevallen nadat de Communistische Jeugdliga van Henan via het socialemedianetwerk Weibo 1,6 miljoen volgers had opgeroepen om te melden waar hij uithing.

Kort daarop werden ook verslaggevers voor de Los Angeles Times en de Duitse omroep Deutsche Welle lastiggevallen bij een ondergelopen markt, omdat men dacht dat zij de BBC-verslaggever waren. Daarbij werden de kleding en camera van de Deutsche Welle-verslaggever vastgegrepen. Beiden werden enige tijd tegengehouden toen ze wilden vertrekken.

De verslaggever van Deutsche Welle werd er door de menigte onder meer van beschuldigd desinformatie te verspreiden:

Ook medewerkers van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera en het internationale persbureau AP hebben problemen ervaren bij hun verslaggeving over de overstromingen. Zo werd de ploeg van Al Jazeera gevolgd en gefilmd en werden AP-journalisten tegengehouden en aangegeven bij de politie. Het Franse persbureau AFP is gedwongen om gefilmd materiaal te verwijderen.

Volgens de buitenlandcorrespondentenvereniging is de intimidatie deels het gevolg van Chinees nationalisme en wordt het soms direct aangemoedigd door Chinese functionarissen. In het bijzonder zegt de FCCC ook bezorgd te zijn over de dreigingen tegen Chinese medewerkers van buitenlandse media. Zij zouden online vals beschuldigd worden van spionage en landverraad, puur vanwege hun werk.

STER reclame