Marit Bouwmeester

Zeilster Bouwmeester zet opmars voort en heeft medaille weer in zicht

Marit Bouwmeester is weer een serieuze gegadigde voor een medaille in de Laser Radial-klasse. De zeilster kende zondag een valse start op de Olympische Spelen, maar na de vijfde en zesde race, waarin ze respectievelijk als derde en negende finishte, is ze opgeklommen naar de derde plek in het klassement.

In totaal zeilt Bouwmeester tien races, plus een zogeheten medalrace waarin dubbele punten te verdienen zijn.

"Ik heb het gevoel dat er nog heel veel gaat gebeuren", sprak Bouwmeester toen ze zichzelf na dag één nog op de achttiende plek terugvond. Een dag later volgde er al herstel, met nu weer een medaille binnen handbereik voor de regerend olympisch kampioen.

De Deense Anne-Marie Rindom gaat riant aan kop met 22 punten, gevolgd door de Zweedse Josefin Olsson (34) en Bouwmeester (35).

Annemiek Bekkering en Annette Duetz, de regerend wereldkampioenen in de 49erFX, staan na drie (van de dertien) races op de derde plaats. Op hun mislukte openingsrace (dertiende) liet het duo naar een achtste en een tweede plek volgen.

Heiner vijfde na twee races

Ook de mannen zijn voor het eerst het zeilwater opgegaan. Nicholas Heiner is zijn olympisch toernooi in de Finn-klasse begonnen met een elfde en een vijfde plaats. De 32-jarige Enkhuizenaar, die in 2016 in de Laser-klasse een olympisch ticket miste en daarna een overstap maakte, vindt zich daardoor in het klassement terug op de vijfde plaats.

De Turk Alican Kaynar won beide races. Titelverdediger Giles Scott uit Groot-Brittannië staat op de negende plaats.

49er-race voortijdig afgeblazen

Bart Lambriex en Pim van Vugt kwamen in de 49er slechts één keer in actie. Zij bleven in de vanwege verraderlijke wind halverwege afgeblazen race steken op de veertiende plaats. De Ieren Robert Dickson en Sean Waddilove grepen ze zege.

"We hadden een slechte start", aldus Van Vugt. "We herstelden ons redelijk, maar op dat moment draaide de wind zo hard naar links dat de race werd afgeblazen."