NOS Nieuws

Nederland moet nog even wachten, dit staat al wél op Werelderfgoedlijst

Komen de Hollandse waterlinies op de Werelderfgoedlijst van Unesco? De VN-organisatie bespreekt op dit moment vijftig plekken die genomineerd zijn voor de lijst van erfgoed dat "van uitzonderlijke en universele waarde is voor de mensheid".

Of de drie Nederlandse nominaties - de waterlinies, de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe en de Romeinse Limes - de titel binnenslepen is nog niet bekend, maar deze plekken en objecten zijn door Unesco al wél op de lijst geplaatst.

Elf Europese kuuroorden

Elf kuuroorden bij natuurlijke waterbronnen in zeven Europese landen zijn nu officieel werelderfgoed. Volgens Unesco getuigen de steden van de Europese spacultuur die in het begin van de 18e eeuw tot ontwikkeling kwam. Het gaat om Baden bei Wien (Oostenrijk), Spa (België), Frantiskovy Lázne, Karlsbad en Mariënbad (Tsjechië), Vichy (Frankrijk), Bad Ems, Baden-Baden en Bad Kissingen (Duitsland), Montecatini Terme (Italië) en Bath (Verenigd Koninkrijk).

  • AFP
    Pulteney Bridge in Bath, Engeland
  • AFP
    Vichy in Frankrijk
  • Flickr / Richard Barrett-Small
    Montecatini Terme in Italië

De Ramappatempel in India

"De iconische tempel laat de uitstekende vakmanschap van de Katatiya-dynastie zien", schrijft premier Modi van India over deze tempel uit de 13e eeuw. Unesco roemt het kersverse werelderfgoed vanwege de "artistieke kwaliteit" en het gebruik van zogenoemde "drijvende stenen", waardoor het gewicht van het dak wordt verlaagd.

El Retiro-park en Paseo del Prado-boulevard in Madrid

Volgens het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de Paseo del Prado een van de eerste boulevards in Europa waar inwoners "van alle klassen" hun vrije tijd kunnen besteden. El Retiro is onder meer bekend vanwege het meer waarop met bootjes kan worden gevaren. In het park stond ooit het paleis van koning Filips IV.

Het El Retiro Park in Madrid

De Trans-Iraanse Spoorlijn

Deze 1394 kilometer lange spoorlijn loopt dwars door Iran. In 1927 werd gestart met de aanleg, elf jaar later werd de spoorlijn in gebruik genomen. Unesco roemt de lijn als een "succesvolle samenwerking tussen de Iraanse overheid en 43 bouwbedrijven uit veel andere landen". Voor de trein werden 174 grote bruggen, 186 kleine bruggen en 224 tunnels gebouwd.

Trans-Iranian Railway

Mathildenhöhe in Darmstadt

Unesco noemt Mathildenhöhe, een heuvel in het Duitse Darmstadt, een "getuigenis van vroegmoderne architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp". Tussen 1899 en 1914 vestigde een kolonie kunstenaars van de kunststroming Jugendstil zich op deze plek, op uitnodiging van groothertog Ernst Ludwig.

Mathildenhöhe in het Duitse Darmstadt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl