Nieuwe Hollandse Waterlinie ANP/bewerking NOS

Goedemorgen! Het Werelderfgoedcomité van UNESCO besluit vandaag - eigenlijk gisteren - over drie Nederlandse nominaties voor de werelderfgoedlijst en weer een drukke dag voor Nederland op de Olympische Spelen.

Wekdienst liever luisteren?

Het weer: de dag start op de meeste plaatsen nog droog met zon. Vooral in de middag en avond ontstaan opnieuw enkele pittige buien met onweer of hagel. Het KNMI heeft daarom code geel afgekondigd. Tussen de buien door schijnt de zon en het wordt 22 tot 24 graden.

NOS

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Werelderfgoedcomité van Unesco besluit waarschijnlijk over drie Nederlandse nominaties voor de werelderfgoedlijst: de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinies. Eigenlijk zou het besluit gisteren vallen, maar omdat er vijftig nominaties beoordeeld worden, zijn de Nederlandse inzendingen doorgeschoven naar vandaag.
  • Ook is er weer een corona-overleg tussen de betrokken ministers van het kabinet.
  • Het eerste proces tegen de afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi eindigt waarschijnlijk. Ze staat terecht voor onder meer het overtreden van coronaregels en het illegaal importeren van walkietalkies.
  • De strafzaak tegen Aziz A. en zijn broer wordt hervat. De strafeis tegen de mannen wordt dinsdag verwacht. Aziz, die in 2017 ineens opdook in debatcentrum De Balie in Amsterdam, wordt samen met zijn broer Fatah verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Hoe hebben de Nederlandse olympiërs gepresteerd vannacht? Lees hier een overzicht. En zo laat komt Nederland vandaag nog in actie tijdens de Olympische Spelen, Mathieu van der Poel is om 08.00 uur aan de beurt:

26 juli Olympische Spelen NOS

Wat heb je gemist?

De beide Kamers van het Franse parlement hebben de nieuwe coronamaatregelen van de regering goedgekeurd. Om de oplopende besmettingscijfers een halt toe te roepen komt er een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers en moeten Fransen een gezondheidspas laten zien om naar cafés, restaurants en evenementen te mogen.

De Franse Tweede Kamer had de plannen al eerder goedgekeurd, maar in de nacht van zaterdag op zondag had de Senaat de wet op meerdere punten gewijzigd. Hierdoor moesten beide Kamers het eens worden over de aanpassingen en dat is nu dus gebeurd. Zaterdag gingen nog honderdduizenden Fransen de straat op om te demonstreren tegen de nieuwe coronawet.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Veel rijke Brazilianen willen niet langer wachten ze aan de beurt zijn voor een coronavaccin en tellen veel geld neer voor een reis naar het buitenland, waar ze snel een prik kunnen krijgen.

"Als je naar de VS gaat voor een prik, zorg je dat er meer vaccins zijn voor Brazilianen":

Vaccinatievakanties populair in Brazilië: 'Ik werd in de VS gevaccineerd'

Fijne maandag!

STER reclame