Met een verre van vlekkeloze race heeft Kira Toussaint zich geplaatst voor de olympische finale van de 100 meter rugslag. De nationaal recordhoudster tikte aan in 59,05, de zevende tijd.

De Amerikaanse Regan Smith tekende met 57,86 voor een olympisch record. Maaike de Waard overleefde de laatste schifting niet: in 1.00,49 eindigde ze als zestiende en laatste.

Toussaint bereikt olympische finale op sterk bezette 100 meter rugslag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met haar plek bij de laatste acht trad Toussaint in de voetsporen van haar moeder, oud-zwemster Jolanda de Rover. Zij plaatste zich in 1984 voor de finale op de 200 rug. De Rover pakte in Los Angeles op dat nummer de gouden medaille.

Ereschavot

37 jaar na dato eveneens op de hoogste trede van het ereschavot belanden lijkt bij voorbaat een onmogelijke missie voor Toussaint. Smith lijkt de gedoodverfde favoriete voor het goud, al weigerde de 27-jarige Amstelveense bij voorbaat de handdoek te werpen.

"Het was vooraf mijn doel om me te plaatsen voor de olympische finale. In die opzet ben ik geslaagd", jubelde ze.

Toussaint krijgt felicitaties van Peaty voor bereiken olympische finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Toussaint heeft in de eindstrijd niets te verliezen, haastte ze zich daar aan toe te voegen. Ze haalde een bekende dooddoener aan uit het zwemmen: "Wie een plek in de finale heeft, heeft een kans op een medaille. Ik ga er gewoon voor."

Anders dan in de halve eindstrijd voelt Toussaint geen enkele druk. Het wordt bij de strijd om de knikkers vooral een kwestie van genieten, zo klonk het. "Ik heb werkelijk niets te verliezen. Het ergste dat me kan overkomen, is dat ik als achtste aantik."

STER reclame