Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben een valse start gemaakt bij de Olympische Spelen in Tokio. Het koppel ging in hun openingswedstrijd in groep B in drie sets onderuit tegen Liliana Fernandez en Elsa Baquerizo uit Spanje: 21-19, 18-21, 14-16.

Nadat Keizer het eerste punt van de wedstrijd voor haar rekening had genomen, lag het initiatief in de eerste set voortdurend bij het Nederlandse koppel. Maar echt loskomen van het de Spaansen, net als Keizer en Meppelink ervaren dertigers, lukte pas halverwege, onder meer dankzij een succesvol blok en knap verdedigend werk van Meppelink.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink Pro Shots

Het Europees kampioenen van 2018 wisten de voordelige marge tot 20-17 in stand te houden, maar misten vervolgens twee setpoints. Na een ingelaste time-out sloeg Meppelink alsnog het benodigde punt binnen.

Vijf op rij

Liliana en de in New York geboren Elsa leken moed te hebben geput uit die slotfase, waarin ze het nog spannend wisten te maken. Vanaf 6-5 in Nederlands voordeel scoorden de Spaansen vijf punten op rij en ging een zesde aan hun neus voorbij omdat bij een open kans de bal net uit ging.

Elsa en Liliana in actie Pro Shots

Maar de toon was gezet: het momentum lag bij Liliana en Elsa, die doorstoomden naar 20-16, een matchpoint door de video-scheidsrechter geannuleerd zagen worden, maar daarna geholpen werden door een service in het net van Meppelink.

Punten sprokkelend

Het geworstel aan Nederlandse zijde duurde voort in de derde set. Waar de Spaansen resoluut hun kansen pakten, wilde het bij Keizer en Meppelink vaak niet lukken. Vechtend en punten sprokkelend wist het als twaalfde geplaatste duo niettemin in het spoor van hun vijf posities lager ingeschaalde opponenten te blijven en na een 14-12 achterstand zelfs ernaast.

Op het derde Spaanse matchpoint sloeg Meppelink echter vol in het blok van Liliana, die ook aanvallend het merendeel van de punten had gescoord.

Dinsdag wacht Meppelink en Keizer een treffen met het Chinese koppel Xue Chen en Wang Xinxin, die eerder op de dag in twee sets verloren van de als tweede geplaatste vice-wereldkampioenen April Ross en Alix Klineman uit de Verenigde Staten.

STER reclame