3x3 basketballers kennen met twee zeges een goede olympische dag

De 3x3 basketballers zijn de tweede dag in Tokio prima doorgekomen. Oranje won beide duels in zijn poule. In de eerste partij hadden de basketballers het nog lastig met Japan. De ploeg won nipt met 21-20.

Nederland startte goed met snelle scores van Dimeo van der Horst en Jessey Voorn. Kort nadat Japan wat had teruggedaan, volgde een pauze van twintig minuten wegens technische problemen met het scorebord en de tijdwaarneming.

Een hinderlijke onderbreking die Oranje minder goed leek te verteren dan de Japanners, die dankzij twee tweepunters uitliepen naar een 7-4 voorsprong. Ondertussen liep de foutenlast snel op bij Nederland.

Japanse fout beslissend

Halverwege de tien minuten durende wedstrijd kwam Oranje dankzij een tweepunter van Arvin Slagter langszij: 9-9. Van der Horst zorgde voor een 11-9 voorsprong, maar de thuisploeg, met onder meer de in Amerikaan geboren en graag dunkende Ira Brown in de gelederen, vocht zich terug en nam het initiatief weer over.

Ira Brown bij een van zijn dunks

Met nog een minuut op de klok scoorde Ross Bekkering met een gelukje een tweepunter, waarmee hij zijn ploeg met 20-19 aan de leiding bracht. Na de achtste Japanse fout mocht Slagter een vrije worp nemen, die Nederland het beslissende 21ste punt opleverde.

Ook te sterk voor China

Makkelijker ging het tegen de Chinese ploeg. Nederland liep uit naar 9-4, gaf daarna het heft niet meer uit handen en scoorde makkelijk. China klampte nog aan met enkele tweepunters, maar had geen antwoord op het snelle spel van Oranje.

Het laatste punt kwam van de hand van Van der Horst, die met acht punten ook de topscorer was. Tenminste, aan Nederlandse zijde. Voor China was Hu Jinqiu goed voor maar liefst 17 van de 18 gemaakte punten.

Nederlandse 3x3 basketballers zijn ook China de baas

Nederland is door de overwinningen naar een derde plaats in de groep van acht landen gestegen. De eerste twee plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, terwijl de nummers drie tot en met zes een tussenronde wacht.

Maandag spelen de basketballers nog tegen respectievelijk België en Polen, dinsdag staat Letland te wachten. Oranje heeft aan één overwinning genoeg om een plek in de kwartfinales in eigen hand te houden.