Hulpdiensten op de plek van het ongeluk Hrvatska Radiotelevizija - TV

Bij een busongeluk in Kroatië zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Het dodental kan nog oplopen, doordat een aantal van de zeker 44 gewonden er slecht aan toe is.

De bus was op weg van Duitsland naar de Kosovaarse hoofdstad Pristina toen het vanmorgen rond 06.00 uur misging: het voertuig belandde op zijn kant naast de weg bij de stad Slavonski Brod, tussen Zagreb en de Servische grens.

Chauffeur viel kort in slaap

De buschauffeur verklaarde tegenover de politie dat hij kort in slaap was gevallen, zegt een lokale aanklager tegen Kroatische media. De man is inmiddels aangehouden.

Een politiechef omschrijft tegenover persbureau Reuters het ongeluk als een van de ergste ongevallen die hij ooit heeft gezien.

Er zaten 67 mensen in de bus. Vijftien van hen waren minderjarigen, meldt de Kroatische minister van Volksgezondheid Baros. Er waren twee chauffeurs aan boord, van wie er een om het leven kwam. Premier Plenkovic van Kroatië condoleerde via Twitter de nabestaanden.

De Kosovaarse premier Kurti sprak van een "tragische dag voor ons land en ons volk".

Het gaat om een bus uit Kosovo op een reguliere lijn tussen het land en West-Europa. Die verbinding wordt tijdens het zomerseizoen veel gebruikt voor toeristen en arbeiders die terugkeren naar hun thuisland.

Volgens het Duitse persbureau DPA waren er voornamelijk mensen aan boord die werken in Duitsland en van plan waren hun zomervakantie door te brengen in Kosovo.

STER reclame