Roos de Jong (l) en Lisa Scheenaard in actie in Tokio

Drie Nederlandse roeiboten varen in Tokio naar olympische finale

Roeisters Lisa Scheenaard en Roos de Jong hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de finale van de dubbeltwee. Het duo, dat vrijdag zijn serie won, gleed ook in zijn halve finale als eerste over de finish.

Scheenaard en De Jong veroverden bij de laatste WK brons achter Nieuw-Zeeland en Roemenië. Die boten eindigden in de andere halve finale op de eerste twee plaatsen. Roemenië was met 7.04,31 een stuk sneller dan Nederland (7.08,09) en Nieuw-Zeeland (7.09,05) een fractie langzamer.

De dubbeltwee is na de vier-zonder en de dubbelvier de derde Nederlandse vrouwenboot die een finale zal roeien.

Nog twee boten naar finale

De Nederlandse dubbeltwee en de vier-zonder plaatsten zich in Tokio ook voor de olympische finale.

Het duo Melvin Twellaar/Stef Broenink maakte zondag veel indruk door in de halve finale wereldkampioen China drie seconden achter zich te houden. De twee zitten pas een jaar bij elkaar in de boot en veroverden op de laatste twee EK's goud en zilver.

De vier-zonder in actie in Tokio

Jan van der Bij, Boudewijn Roëll, Sander de Graaf en Nelson Ritsema werden in de herkansing van de vier-zonder knap tweede achter Roemenië (de nummer twee van de WK van 2019) en vóór wereldkampioen Polen, dat daardoor werd verwezen naar de B-finale.

Skiffeuse Souwer naar halve finales

Sophie Souwer plaatste zich voor de halve finales van de skiff. In haar kwartfinale eindigde de 34-jarige Souwer keurig in de topdrie: ze werd op 1,72 seconde tweede achter de Oostenrijkse Magdalena Lobnig, de Europees kampioene van 2016.

Souwer roeide de afgelopen jaren in de acht en in de dubbelvier en veroverde drie WK- en zes EK-medailles, met als hoogtepunt het WK-goud van 2017 in de vier. Sinds een jaar combineert ze haar werk als verloskundige met het skiffen. De halve finale van Souwer staat voor woensdag op het programma.