Impressie van het nieuwe 'inspirerende' DSM-kantoor dat in Maastricht moet komen
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Limburgse Staten twijfelen over bijdrage van 1,75 miljoen euro aan verhuizing DSM

Een ruime meerderheid van Provinciale Staten in Limburg wil dat een bijdrage van de provincie aan de verhuizing van het DSM-hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht voorlopig niet wordt uitbetaald. Het provinciebestuur heeft uit een bestaande regeling 1,75 miljoen euro uitgetrokken, maar zeven partijen vinden dat het geld niet wordt gebruikt waar het voor bedoeld is.

Dat zijn 30 van de 47 statenleden. Zij willen een extra vergadering over de verhuiskosten op 9 september, meldt 1Limburg. "Vóór die tijd moet dat geld in ieder geval niet worden overgemaakt", eisen ze in een brief aan het provinciebestuur.

DSM maakte vorige week bekend een nieuw hoofdkantoor te bouwen in Maastricht. "Het nieuwe kantoor wordt een visuele vertaling van de cultuur van DSM en onderbouwt de hybride manier van werken van het bedrijf in een clubhuisachtige omgeving, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken", aldus het bedrijf.

Ereschuld

In Heerlen werd direct teleurgesteld gereageerd op het aanstaande vertrek van het hoofdkantoor. De gemeente sprak van een ereschuld, omdat het bedrijf al ruim een eeuw in de stad is gevestigd.

Ook in de provincie is er teleurstelling en kritiek. "In de regio leeft sterk het gevoel van 'ze nemen ons alles weg'", zegt Statenlid Anne Marie Fischer (50Plus). "Maar als DSM weg wil uit Heerlen, moeten ze dat ook maar met eigen geld betalen."

Geen kwaliteitsimpuls

Een meerderheid in de Provinciale Staten lijkt het dus met haar eens. In de brief aan het provinciebestuur wijzen afzenders erop dat de 1,75 miljoen euro komt uit een potje dat bedoeld is om een kwaliteitsimpuls te geven aan de centra van dorpen, kleine kernen, buurten en wijken.

"Bedrijfsverplaatsingen van multinationals mogelijk maken had daarbij geen prioriteit en past daarmee niet bij het door het Limburgs Parlement vastgesteld kader", zo vinden CDA, PVV, SP, SVL, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en 50Plus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl