NOS SportAangepast

3x3 basketballers debuteren met nederlaag tegen Serven en winst op Russen

Basketballers boeken knappe overwinning op Russische ploeg

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn de Olympische Spelen begonnen met een 16-15 nederlaag tegen Servië en een 18-15 overwinning op de Russische ploeg die naar Tokio is afgevaardigd onder de noemer ROC, Russisch Olympisch Comité.

De eerste olympische zege van Oranje kreeg in het Aomi Urban Sports Park pas laat gestalte. Lang ging het gelijk op tegen de als tweede geplaatste Russen, maar met een tweepunter sloeg Dimeo van der Horst zo'n vijftig seconden voor tijd een gaatje: 16-13.

Daarmee was het pleit nog niet beslecht. Met nog iets meer dan een handvol tellen op de klok slaagde ook Kirill Pisklov erin van buiten de cirkel te scoren en aansluiting te bewerkstelligen.

Van der Horst na eerste zege: 'Geen publiek, maar krijg nog steeds kippenvel'

De Russische formatie maakte daarop opzettelijk een fout in de hoop via een gemiste vrije worp van Nederland nog een keer in balbezit te komen. Arvin Slagter dwarsboomde dat plan door twee keer raak te schieten.

Debuut tegen viervoudig wereldkampioen

Slagter had eerder op de dag vanaf de bank moeten toezien hoe Van der Horst, Ross Bekkering en Jessey Voorn het debuut van Nederland op de Olympische Spelen voor hun rekening namen. Tegen een opponent van formaat: Europees kampioen Servië, dat ook vier wereldtitels op z'n naam heeft staan.

Oranje begon redelijk aan de partij en kon tot 4-4 goed meekomen met de Serviërs. Het kwartet Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasic, Dusan Bulut en Dejan Majstorovic gaf daarna gas en liep uit tot 4-9.

Langzaam maar zeker kwam Nederland terug in de wedstrijd en nam het zelfs even een voorsprong. Eerst was het Voorn die met een bal achter de rug Bekkering in staat stelde te dunken. Daarna schoot Voorn een tweepunter raak en even later deed Slagter hetzelfde om er 14-12 van te maken.

Servië wist de stand gelijk te trekken waarna Bekkering op 14-14 een dunk miste. De center vond dat zijn tegenstander een overtreding beging, waarna zijn aanmerkingen op de leiding hem een technische fout opleverde. Bulut schoot de vrije worp raak waarna Nederland niet meer bij machte was het tij te keren.

Topzes verder

Na twee duels staat Nederland vijfde in de poule van acht landen. Een plek bij de eerste twee levert een plaats in de halve finales op. De nummers drie tot en met zes gaan door naar de kwartfinales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl