ANP

Goedemorgen! Vandaag gaan de Olympische Spelen officieel van start met de openingsceremonie in Tokio. En in Scheveningen opent koning Willem-Alexander het Olympic Festival. Daar worden Nederlandse medaillewinnaars die terugkeren uit Tokio de komende weken gehuldigd.

Vooral in het noorden en midden is het bewolkt. Later breekt vanuit het zuiden de zon vaker door en het blijft nagenoeg droog. Bij een matige noordoostenwind wordt het 21 tot 25 graden. In het weekend is het broeierig warm met enkele buien. Na het weekend blijft het wisselvallig en is het minder warm.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De vorige week doodgeschoten beveiliger van GGZ-instelling Parnassia wordt herdacht. Op meerdere plekken in Nederland wordt een minuut stilte gehouden vanwege de toegenomen agressie binnen de GGZ.
  • De koning opent het Olympic Festival in Scheveningen. Nederlandse medaillewinnaars die terugkeren uit Tokio worden daar de komende weken gehuldigd.
  • En in Tokio is vandaag de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Zonder publiek en met tal van veiligheidsmaatregelen voor atleten, begeleiders en journalisten.

Wat heb je gemist?

Afgelopen jaar zijn er 107 Nederlanders verdronken en dat is een flinke stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen kwamen er 76 mensen om door verdrinking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlanders met een niet-westerse-migratieachtergrond hebben een tot vier keer een hogere kans om te verdrinken dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Meer dan de helft van de slachtoffers was ouder dan 60 jaar en van het mannelijk geslacht.

Vorige week nog uitten kinderartsen hun zorgen over het aantal kinderen dat verdrinkt of bijna-verdrinkt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Europese onderzoekers gebruiken foto's die via een app worden verstuurd om erachter te komen waar broedplaatsen zijn van ziekteverwekkende muggen. Als een exotische mug hier is gevestigd, kan die zo beter worden bestreden.

Met Mosquito Alert App hopen wetenschappers meer over verspreiding virussen te leren

Fijne vrijdag!

STER reclame