Nicole Hoevertsz van het IOC
NOS Sport

Arubaanse Hoevertsz nieuwe vicevoorzitter IOC: 'Droom van meisje van een klein eiland'

Nicole Hoevertsz is verkozen tot nieuwe vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Arubaanse neemt de plek over van de Amerikaanse Anita DeFrantz die aan haar maximaal aantal termijnen van twee keer vier jaar zit.

Hoevertsz was de enige kandidate voor de positie. Ze toonde zich trots na haar uitverkiezing: "Als u me vroeger had gevraagd of dit mogelijk was, dan had ik het een droom gevonden. Maar u maakt de droom van een klein meisje van een eiland mogelijk."

De oud-synchroonzwemster nam namens de Nederlandse Antillen (dat in 2008 voor het laatst meedeed als land) deel aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles en ging daarna als sportbestuurder aan de slag.

Arubaanse Hoevertsz vicevoorzitter IOC: 'Een droom voor iemand van zo'n klein eiland'

In 2006 zette zij voet binnen het Olympisch Comité als lid en werkte zich langzaam op. Op dit moment is Hoevertsz voorzitter van de commissie die de voortgang van de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles bewaakt.

Ze is de dochter van een Arubaanse vader en Nederlandse moeder en studeerde rechten in Leiden.

President 2025

De nieuwe vicevoorzitter zal tot 2025 in het bestuur van het IOC plaatsnemen, dan loopt ook haar termijn af. In datzelfde jaar wordt ook een nieuwe voorzitter gekozen van IOC. Dan heeft de huidige voorzitter Thomas Bach zijn maximale termijn van twaalf jaar bereikt.

'Heel dichtbij ons'

Sinds Camiel Eurlings zich in 2018 terugtrok als IOC-lid, is Nederland niet meer vertegenwoordigd in het comité. Eurlings was in opspraak geraakt wegens mishandeling van zijn ex-vriendin. Volgens de regels van het IOC had hij aan kunnen blijven, omdat hij geen strafblad had.

Camiel Eurlings volgde in 2013 koning Willem-Alexander op als lid van het IOC

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, zei na het vertrek van Camiel Eurlings zich geen zorgen te maken over de Nederlandse belangen.

"Hoevertsz staat heel dicht bij ons. En zo'n vijftien tot twintig IOC-leden kennen we heel goed en daar hebben we veel contact mee. Dus het is niet zo dat we onthand zijn", aldus Dielessen.

Maar hoe belangrijk is zo'n stoeltje in het olympische comité eigenlijk? "Een plek binnen het IOC is heel fijn om de aansluiting te houden bij de internationale sportwereld. Het maakt niet uit op welke positie je zit binnen het IOC, je hebt een stem", zegt Hinkelien Schreuder, voorzitter van de atletencommissie van NOC*NSF.

Schreuder hoopt dan ook dat er snel weer Nederlands bloed door de aderen van het IOC stroomt en vermoedt dat de atletencommissie daar een goede eerste stap voor is.

Ambitie

"Ik denk wel dat er Nederlandse atleten zijn die dat ambiëren, maar het is een combinatie van kwaliteiten, capaciteit en timing. Er gaat best wel wat tijd in zo'n commissielidmaatschap zitten."

Voor het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft NOC*NSF in augustus wel een nieuwe kandidaat aangedragen. Rolstoelbasketbalster Jitske Visser neemt het dan op tegen 22 andere kandidaten voor een plek in de atletencommissie van het IPC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl