De rechtbank van Middelburg
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Tien jaar cel voor Zeeuwse vrouw die dochters liet misbruiken

Een 44-jarige vrouw uit Terneuzen is veroordeeld tot 10 jaar cel voor het actief meewerken aan het seksueel misbruik van haar twee dochters en een vriendinnetje door haar partner. Dat heeft de rechtbank van Middelburg vandaag besloten. Naast de celstraf moet zij haar dochters een schadevergoeding van 175.000 euro betalen.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechter was Tanja D. op de hoogte van het misbruik, stelde ze slachtoffers beschikbaar en hielp ze bij de voorbereiding. Zo regelde ze onder meer slaappillen en ghb om de meisjes te drogeren.

Volgens de rechter is een hoge straf passend omdat ze als moeder "bij uitstek degene was die haar kinderen had moeten beschermen". Eén van de dochters moest ook seks met andere mannen hebben in parenclubs en op parkeerplaatsen.

Pascal P. werd in december vorig jaar al voor het misbruik veroordeeld. Hij kreeg acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De man gaat daartegen in hoger beroep.

'Het was lastig, het blijft je moeder'

Een van de dochters van Tanja D. laat aan Omroep Zeeland weten blij te zijn dat de rechtszaak achter de rug is. "De straf is alsnog te weinig, maar je moet het ermee doen", zegt ze. Het proces was lastig en heeft haar veel pijn gedaan. "Ik heb hele lastige dagen gehad en had er lichamelijke klachten door."

Volgens de dochter was het in het begin lastig om een rechtszaak tegen haar moeder te beginnen. "Het blijft je moeder. Wat zij doet is goed, denk je. Op den duur kom je erachter dat dat niet zo is. Dan krijg je een vriend en leer je de andere kant kennen. Dan weet je: dit is niet hoe het hoorde."

De dochter heeft geen contact meer met haar moeder. "Dat wil ik ook niet meer. Ik heb mijn ouders (mijn vader en stiefmoeder) en mijn vriend, zij helpen mij hier doorheen."

Ik mocht niks vertellen, anders zou er iets gebeuren.

Ramona Dobbelaar, slachtoffer

De 21-jarige Ramona Dobbelaar uit Terneuzen werd als jong meisje slachtoffer van Tanja D. en Pascal P. Ze was bevriend met de oudste dochter van het gezin. "Ik werd veel gepest op school en zij was de enige die ik had. Er is misbruik gemaakt van mijn kwetsbare positie. Ze vroegen wat mijn lievelingseten was of ik werd omgekocht met een Playstation zodat ik maar bij hen thuis kwam", zegt ze tegen Omroep Zeeland.

Dobbelaar werd tussen 2011 en 2013 meermaals misbruikt door P. Dat gebeurde onder meer tijdens een vakantie. "Ik kreeg siroop die raar smaakte, achteraf denk ik dat daar ghb in zat om me te drogeren. De moeder was gewoon in de buurt, ze deed alsof ze lag te slapen. Toen ik er achteraf iets over zei, reageerde ze dat dit heel normaal was."

Al die tijd vertelde ze niks aan haar ouders. "Ik mocht niks vertellen, anders zou er iets gebeuren."

Ramona Dobbelaar leest haar slachtofferverklaring voor tijdens de zitting

In 2015 kreeg Dobbelaar suïcidale gedachten en sneed ze zichzelf. Tijdens therapie kwam het verhaal er voor het eerst uit. "Mijn moeder nam me mee naar de politie, maar daar zweeg ik weer." Uiteindelijk durfde ze pas in 2019 haar verklaring af te leggen en ging de bal rollen.

De 21-jarige kiest er nu bewust voor om haar verhaal in alle openheid te doen. "Na jarenlang zwijgen, mag iedereen nu weten wat er echt gebeurd is."

Advertentie via Ster.nl