NOS NieuwsAangepast

'Alsjeblieft, maak foto's als dat lukt'

Door Adib Abdulmajid

Ik wil de wereld de Syrische realiteit laten zien. Daarom heb ik mijn vrienden in Syrië gevraagd mij zoveel mogelijk video's en foto's te sturen. Het aan de wereld tonen van deze filmpjes was in Tunesië en Egypte een doorslaggevende factor in het slagen van hun revoluties. Ik probeer nu de hand te leggen op elk stukje informatie dat ik kan krijgen en stuur dat door naar de grootste Arabische tv-zenders en websites.

"Alsjeblieft, maak foto's als dat lukt", vraag ik mijn vrienden als er weer gedemonstreerd wordt. De gesprekken met mijn vrienden in Kamishli, een stadje in het noorden van Syrië, waar ik vandaan kom, gaan vooral via Skype. Dat is de veiligste manier van communiceren. Chatten via MSN of Yahoo! Messenger is te gevaarlijk.

Adib Abdulmajid komt uit Syrië. Vanuit Nederland houdt hij via de sociale media de situatie in zijn land bij. Hij informeert Arabische zenders als al-Jazeera over de gebeurtenissen in Syrië. Voor de NOS schrijft hij een serie artikelen over de ontwikkelingen in zijn land.

Ik krijg die beelden als zip-bestanden binnen, ik pak de bestanden uit, schrijf er de datum en locatie bij en een verslag over de gebeurtenissen. Daarna stuur ik ze naar al-Jazeera, al-Arabiya, de Arabische BBC en www.al-sham.net.

Vlag

De meeste foto's en video's gaan over de demonstraties in Kamishli. Daar houden de demonstranten de Syrische vlag in de lucht. Dat bewijst de eenheid van het Syrische volk: Arabieren en Koerden demonstreren samen. In tegenstelling tot wat het regime de wereld wil laten geloven; er breekt geen burgeroorlog uit als Assad van het podium verdwijnt.

De Koerden zijn zich bewust van dit gevoelige thema. Daarom zien we alleen Syrische vlaggen op de video van 29 april, die door veel nieuwszenders is uitgezonden, waaronder de NOS.

De laatste video was de begrafenis van een Koerdische soldaat, geëxecuteerd nadat hij had geweigerd te schieten op vreedzame demonstranten in Daraa. Ahmad Fanar Mustafa werd begraven met een Syrische vlag. Duizenden Koerden waren erbij en scandeerden leuzen tegen het bewind van Assad.

Facebook

Jarenlang waren sites als Facebook om veiligheidsredenen verboden voor de Syriërs. President Bashar al-Assad zei eind februari nog tegen het Franse persbureau AFP dat de Syriërs niets hebben om tegen te demonstreren.

Met een zeldzaam gebaar van goede wil stelde het regime de toegang tot Facebook en YouTube open voor het Syrische publiek. Vrijwel direct daarna zijn activisten - zowel in als buiten Syrië - begonnen met het organiseren van de protesten. Draaiboeken zijn gemaakt, elke protestdag krijgt een speciale naam, zoals 'Vrijdag van de Martelaren' en 'Vrijdag van de Woede' en daar stemmen we dan over.

Wij gebruiken altijd https://facebook.com. Dat is veiliger dan http://facebook.com. Door lidmaatschap van de Facebook-groepen van de oppositie kunnen mensen in Syrië al het nieuws en de video's volgen over de protesten. Ze reageren niet en hoeven niet het 'vind ik leuk'-knopje te gebruiken, dus is het nog relatief veilig.

Het is dus meer een uitwisseling van informatie tussen mij en mensen in Syrië. Ik kan ze de video's laten zien die in het angstvallig afgeschermde Syrië niet te vinden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl