Collin Morikawa wint het Brits Open op de Royal St. George's Golf Club AFP

Collin Morikawa heeft het Brits Open gewonnen. De 24-jarige Amerikaanse golfer hield op de Royal St. George's Golf Club landgenoot Jordan Spieth twee slagen achter zich.

Morikawa begon de slotdag op een slag van koploper Louis Oosthuizen, maar drie opeenvolgende birdies vanaf hole zeven bezorgden hem de leiding. Spieth kwam op de backnine nog aardig opzetten, maar de nummer vier van de wereld bleef uiterst koel en met een bogeyvrije ronde greep hij in Sandwich de overwinning.

De winnaar speelde pas zijn achtste major en boekte al zijn tweede zege. Vorig jaar was hij op het PGA Championship ook de beste. Bovendien won hij eerder dit jaar het WGC Championship.

Oosthuizen grijpt weer naast zege

Voor Oosthuizen waren de druiven zuur. De Zuid-Afrikaan won het toernooi in 2010, maar kwam sindsdien op de vier majors nooit verder dan zes keer een tweede plek. Dit jaar werd hij al tweede op het PGA Championship en het US Open.

Oosthuizen leidde het toernooi vanaf de eerste dag, maar twee bogeys op hole 4 en 7 wierpen hem op de slotdag terug. Na nog een bogey en twee birdies moest hij genoegen nemen met de derde plaats.

Louis Oosthuizen (l) feliciteert Collin Morikawa AFP

Die plek moest hij delen met Jon Rahm. De Spanjaard werd dit jaar al vijfde op de Masters, achtste op het PGA Championship en eerste op het US Open. De Spanjaard wisselt Dustin Johnson weer af als de nummer één van de wereld.

Voor Joost Luiten zat het Brits Open er al na twee dagen op. Hij slaagde er vrijdag niet in de cut te halen.

Een van de hoogtepunten van het Brits Open was zonder de twijfel deze hole-in-one van Jonathan Thomson, die als qualifier zijn debuut maakte op een major:

Thomson 'langste golfer ooit' met hole-in-one

STER reclame