Een persconferentie van de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken over de ontvoering AFP

Afghanistan heeft zijn ambassadeur en andere diplomaten teruggeroepen uit buurland Pakistan. Het besluit is een reactie op de ontvoering van de dochter van de ambassadeur, afgelopen vrijdag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Ze werd door nog onbekende mannen aangevallen in haar auto, meegenomen en urenlang vastgehouden. Daarbij is ze flink toegetakeld. Ze werd teruggevonden met touwsporen op haar armen en andere verwondingen. De vrouw is in het ziekenhuis behandeld.

De Pakistaanse premier Imran Khan zei gisteren dat het vangen van de daders een topprioriteit is. Hij wil dat ze binnen 48 uur worden opgepakt.

Voor Afghanistan is dat echter niet genoeg. In een verklaring zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de diplomaten pas terugkeren als "alle zaken die de veiligheid in gevaar kunnen brengen zijn geadresseerd, inclusief de arrestatie en vervolging van de daders". Pakistan noemt de beslissing "spijtig".

De relatie tussen Afghanistan en Pakistan is allesbehalve hartelijk. Volgens Afghanistan is Pakistan een uitvalsbasis voor de Taliban, die sinds de Amerikaanse terugtrekking in rap tempo Afghaans grondgebied heroveren. Pakistan verwijt Afghanistan juist militanten te herbergen die aanslagen plegen in Pakistan.

Op dit moment zijn in Qatar vredesbesprekingen gaande tussen de Taliban en de Afghaanse regering. Die duren inmiddels al maanden, maar een akkoord is nog niet in zicht. Onder meer op aandringen van Pakistan besloot de Taliban de onderhandelingen aan te gaan.

STER reclame