Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid
NOS Nieuws

Datalek op ministerie van Justitie, persoonsgegevens van 65.000 ambtenaren

De persoonsgegevens van tienduizenden ambtenaren zijn op verkeerde plekken beland. Volgens demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat het datalek om 65.000 overheidsmedewerkers, vooral van zijn eigen ministerie.

Een externe medewerker die bij het ministerie van Justitie en Veiligheid kwaliteitscontroles uitvoerde, had in strijd met de regels een analysetool van het ministerie "naar een eigen werkomgeving" gekopieerd en vervolgens naar de systemen van het Openbaar Ministerie en de GGD GHOR, waar hij ook voor werkte. Bij het kopiëren van de tool zouden ook de persoonsgegevens onbedoeld zijn gekopieerd.

Grapperhaus zegt dat hij de zaak hoog opneemt. Het datalek bevat persoonsgegevens zoals de naam, het mailadres, het soort dienstverband en het paspoortnummer van ambtenaren. Het gaat niet om privéadressen of telefoonnummers of wachtwoorden.

Het lek werd ontdekt door de GGD GHOR bij een routinecontrole. Meteen werd het ministerie van Justitie en Veiligheid op de hoogte gebracht.

Er zijn drie onderzoeken gestart naar het datalek. Alle betrokken ambtenaren zijn geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl