ANP
NOS Sport

Dartslegende Fordham (59) overleden; hij werd als 'The Viking' wereldkampioen

Dartslegende Andy Fordham is overleden. Hoewel hij al jarenlang kampte met gezondheidsproblemen, komt zijn dood op 59-jarige leeftijd toch onverwacht.

Fordham was een van de bekendste gezichten uit de dartswereld, vooral in de periode rond de eeuwwisseling waarin de sport een explosieve groei doormaakte. Zijn bijnaam was 'The Viking', die gezien zijn uiterlijke verschijning geen enkele toelichting behoeft.

Fordham deed geen mededelingen over zijn gewicht, maar meldde zes jaar geleden wel trots dat hij op doktersadvies 106 kilo was afgevallen.

Generatie Fordham gaf darten kleur

De generatie van Fordham gaf kleur aan het jaarlijkse wereldkampioenschap in de rokerige Lake Side Country Club, in de volksmond beter bekend als de Embassy. De organisatie was in handen van de inmiddels opgeheven dartsbond BDO, die al jaren geleden voorbij werd gestreefd door de veel professioneler opgezette PDC.

GettyImages
Andy Fordham, BDO-kampioen in 2004

Fordham zou in zijn gloriejaren rond de 250 kilo hebben gewogen en geregeld de wedstrijdspanning vooraf hebben weggedronken met een krat bier.

Zelf biechtte hij zijn buitenproportionele drankgebruik van zeker 25 halve liters per dag op toen hij voorafgaand aan een wedstrijd op het kampioenschap van 2007 onwel was geworden.

Thriller tegen Barney

Los van zijn enorme cultstatus was Fordham in zijn tijd ook gewoon een zeer goede darter. Na vier verloren halve finales op het toenmalige WK rekende hij in 2004 in een thriller af met Raymond van Barneveld, om daarna met een zege op Mervyn King toch die wereldtitel een keer te grijpen.

Beter werd het nooit meer.

Op social media reageren veel darters, onder wie Michael van Gerwen, verslagen op het overlijden van Fordham.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl