FC Twente heeft in de tweestrijd met Ajax de eerste tik uitgedeeld door de KNVB beker te winnen.

De Twentenaren klopten de Amsterdammers in Rotterdam door een late goal van Marc Janko na verlenging met 3-2. Op 15 mei spelen de twee teams in de Arena om de landstitel.

Twente en Ajax maakten er een boeiend duel van, waarin de Enschedeërs licht de overhand hadden. Beide teams speelden in een hoog tempo op de aanval, maar waren in de openingsfase wel wat slordig.

Nadat FC Twente enkele kansjes gemist had, nam Ajax de leiding; Demy de Zeeuw draaide simpel weg bij Theo Janssen en schoot knap raak. De ploeg van coach Michel Preud'homme zette daarna aan, maar stuitte op de uitstekend keepende Kenneth Vermeer of mikte naast.

Janko beslist duel

Vlak voor rust schoot Lorenzo Ebecilio via het lichaam van Wout Brama de 2-0 binnen. De middenvelder van FC Twente maakte zijn 'foutje' echter goed door vijf minuten later voor 2-1 te zorgen.

Aanvankelijk hield Vermeer zijn ploeg na rust met enkele fraaie reddingen op de been, maar op de schuiver van Janssen had hij geen antwoord.

Het duel was in het vervolg meer in evenwicht en beide ploegen waren dicht bij de 3-2: Ebecilio schoot de bal keihard tegen de paal en Bryan Ruiz en Luuk de Jong kopten net naast.

In de verlenging kreeg Ajax via Daley Blind (bal op de lat) en Siem de Jong de beste kansen, maar vier minuten voor tijd kopte Janko raak uit een vrije trap van Janssen.

Eindelijk winst

FC Twente won voor de eerste keer in het bekertoernooi van Ajax. Van de negen voorgaande ontmoetingen won Ajax er zeven en eindigden er twee gelijk. In die laatste gevallen werd Ajax uiteindelijk ook de winnaar.

FC Twente en Ajax troffen elkaar een keer eerder in de finale. Dat was in 1979. Ajax won de replay, 3-0. De eerste ontmoeting in de Kuip was destijds 1-1 geworden.

Derde beker Twente

FC Twente heeft nu, na 1977 en 2001, voor de derde keer de beker gewonnen. In 1977 versloeg FC Twente onder leiding van trainer Spitz Kohn PEC Zwolle na verlenging. Bij de zege op PSV in 2001 waren strafschoppen nodig. Fred Rutten was destijds de coach van de club uit Enschede.

STER reclame