NOS Nieuws

Deze vrouwen werden seksueel geïntimideerd in Rotterdam

  • Gijs Hoekstra

  • Gijs Hoekstra

Het is een hardnekkig probleem in Rotterdam: seksuele straatintimidatie richting vrouwen. Zeker 47 procent van hen heeft ermee te maken, ondanks maatregelen van de gemeente. Vandaag is daarom een nieuwe bewustzijnscampagne gestart. Op drie drukke plekken in de stad komen portretfoto's te hangen van slachtoffers met een begeleidende tekst. Drie van hen vertellen hun verhaal aan de NOS.

Charlotte (18) is meerdere malen achtervolgd

De foto van Charlotte op het Kruisplein in Rotterdam

"Als ik over straat loop, word ik aangesproken of nagekeken. En als ik bij de bushalte sta, wordt er naar me getoeterd of gefloten. Negen van de tien keer negeer ik het, want het heeft weinig zin om er iets van te zeggen. Een paar keer heb ik wel gereageerd. Bijvoorbeeld toen iemand in de stad steeds achter me aan bleef lopen. Toen heb ik gevraagd of hij me met rust wilde laten. En ook in Krimpen aan de IJssel waar ik woon, wat toch een klein dorp is, ben ik achterna gezeten door een oudere man op een fiets.

Ik doe aan deze campagne mee omdat ik het een belangrijk onderwerp vind. Ik merk dat meiden van mijn leeftijd het vaak voor zich houden. Het ligt gevoelig en ik merk zelf ook dat ik me er soms voor schaam. Het maakt je onzeker. Hopelijk beweegt deze campagne andere vrouwen om zich ook uit te spreken."

Elise (18) krijgt opmerkingen als ze haar vriendin op straat kust

"Wanneer ik met mijn vriendin over straat loop, krijgen we vaak opmerkingen te horen. 'Kankerhomo', dat soort dingen. Onlangs gaf ik haar een kus, gewoon omdat we gelukkig zijn, en dat werd gezien door een groepje mannen. Eentje riep of we dat nog een keer speciaal voor hem wilden doen. Een ander vroeg of we geïnteresseerd waren in een trio.

Het beste wat je kan doen is het negeren, of een beetje meelachen. Als je er moeilijk over gaat doen, voel je je al gauw vervelend. Ik heb vriendinnen die 's nachts niet meer over straat durven of soms overdag gaan fietsen in plaats van lopen omdat ze dan minder worden nageroepen. Het geeft een onveilig gevoel.

Ik vind het bijzonder dat mijn foto ertussen hangt. De foto's vallen op en ik hoop dat mensen er bij stilstaan hoe groot dit probleem is."

Sara bij haar foto op het Kruisplein in Rotterdam

Sara (21) is altijd alert

"Ik woon nu tweeënhalf jaar in Rotterdam en heb het helaas al vaak meegemaakt. Gesis, gefluit of vervelende opmerkingen. Ik deed vaak boodschappen met een voormalige huisgenote die net als ik blond haar heeft. We gingen nooit rustig de deur uit, want je weet dat er iets kan gebeuren.

Soms zou ik wel eens mijn middelvinger willen opsteken, maar uiteindelijk reageer ik er nooit op. Want daarmee maak je het alleen maar erger. Het voelt echt als intimidatie, maar negeren is het beste. Helaas.

Het is goed dat de foto's op een centrale plek hangen, zodat veel mensen het kunnen zien. Hopelijk ziet zo iemand onze foto's en leest hij onze verhalen. Dan beseft diegene wellicht dat hij er zich ook schuldig aan heeft gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl