ANP/NOS

Goedemorgen! Vandaag begint de rechtszaak tegen de twee verdachten van de moord op Derk Wiersum in 2019 en in Den Haag zijn een demonstratie en een rechtszaak voor gratis anticonceptie.

De wekdienst liever luisteren?

Vandaag neemt de bewolking toe en verspreid over het land vallen enkele buien. Bij een matige zuidoostenwind wordt het 21 tot 25 graden. De komende dagen is het wisselvallig zomerweer met geregeld flinke buien. Regionaal valt de komende dagen veel regen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol staan twee mannen terecht voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij werd in september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum was de advocaat van de kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi.
  • De rechtbank in Den Haag behandelt een procedure over gratis anticonceptie. Die is aangespannen door vrouwenrechtenorganisaties tegen de Staat. Ze willen dat de overheid zorg draagt voor gratis anticonceptie.
  • Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters komt digitaal bijeen om de coronamaatregelen te bespreken. Het zal vooral gaan over het horecabeleid, de handhaving van de nieuwe regels die sinds zaterdag gelden en strenger toezicht op het uitgaansleven.
  • Het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof behandelt het verzoek van de tot vijftien maanden cel veroordeelde ex-president Jacob Zuma. Hij hoopt dat zijn straf voor het negeren van rechtbankoproepen in een corruptieonderzoek wordt geschrapt.
  • In Noord-Ierland gaan tienduizenden protestanten weer de straat op voor het hoogtepunt van hun jaarlijkse Oranjemarsen. In het verleden kwam het soms tot gewelddadige confrontaties als de tocht door overwegend katholieke buurten ging, maar de Protestantse Oranje Orde voorziet geen geweld ondanks "enorme frustratie en woede" over Brexit.

Wat heb je gemist?

Na het nemen van strafschoppen, is Italië er met de EK-titel vandoor gegaan. Tegenstander Engeland stond in het Wembley-stadion in Londen lange tijd voor met 1-0. De Italiaanse ploeg scoorde in de tweede helft de gelijkmaker. Na verlenging was de score nog steeds gelijk, en werd door middel van strafschoppen de winnaar bepaald.

Na de wedstrijd ontstonden ongeregeldheden, waarbij volgens de Britse politie tientallen mensen zijn aangehouden en meerdere agenten gewond zijn geraakt.

Ook doet de politie onderzoek naar racistische uitlatingen op sociale media over zwarte spelers van de Engelse voetbalploeg. De politie en ook de Engelse nationale voetbalbond veroordelen alle vormen van discriminatie en noemen het "onacceptabel".

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Na een maand vol spanning, overwinningen en teleurstellingen, is het Europees Kampioenschap 2021 voorbij. Na een reeks strafschoppen won Italië de Europese titel.

Kijk hier naar de hoogtepunten uit de finale:

Bekijk de samenvatting van de EK-finale Italië - Engeland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fijne dag!

STER reclame